Στις μέρες μας, περνάνε από τις οθόνες μας, σε καθημερινή βάση, άπειρα βίντεο που μας ωθούν να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας. Μπορεί να είναι ωραία αλλά δεν μας βοηθούν και πολύ αν φανταστείς ότι μετά από λίγη ώρα τελειώνει η παρενέργεια και επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Σ’ αυτά τα βίντεο οι παρουσιαστές συνήθως έχουν κάνει μία μικρή έρευνα πάνω σ’ ένα θέμα και προσπαθούν να προωθήσουν τον εαυτό τους ως «ειδικοί» ώστε να αποκτήσουν κοινό και να βγάλουν λεφτά από διάφορα προϊόντα στο μέλλον (π.χ. βιβλία). Στα βίντεο του TED (είμαι σίγουρος ότι θα έχεις δει μερικά) υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, που προσπαθούν να αρπάξουν την ευκαιρία και να βρουν μεγαλύτερο κοινό1. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αξίζει να δεις.

Σου παραθέτω λοιπόν μερικές παρουσιάσεις, που κατά την γνώμη μου, είναι φανταστικές και αξίζουν τον χρόνο σου.

1. Ze Frank – Nerdcore comedy

Με τι έχει να κάνει η συγκεκριμένη ομιλία; Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Όχι εντάξει, πλάκα κάνω, στο τέλος καταλήγει κάπου. Αλλά μέχρι να καταλήξει στο συμπέρασμα του, έχει δημιουργήσει μία από τις πιο αστείες παρουσιάσεις που έχω δει.

2. Tim Urban – Inside the mind of a master procrastinator

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά είμαι αρκετά αναβλητικός. Όπως το συγκεκριμένο κείμενο, που διαβάζεις, το παιδεύω εβδομάδες γιατί πάντα κάτι μου τυχαίνει. Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες, ενώ το έγραφα με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος για μία μπύρα. Είχα να τον δω καιρό, μπορούσα να του αρνηθώ; Προφανώς και όχι…

Όταν είδα την παρουσίαση, ένιωσα ότι βρήκα κάποιον να μιλάει την γλώσσα μου. Ήταν λες και και άκουγα τον εαυτό μου.

Συνήθως υπάρχουν δουλειές που δεν κάνουμε γιατί δεν μας ενδιαφέρουν ή γιατί βαριόμαστε, άλλες φορές όμως δεν αρχίζουμε ούτε αυτά που έχουν σημασία για εμάς. Οπότε τι γίνεται όταν θέλουμε να τελειώσουμε εργασίες που δεν έχουν deadline ή δεν έχουμε κάποιο αφεντικό πάνω από το κεφάλι μας να μας λέει τι να κάνουμε; Ή όταν δεν έχουμε τον φόβο ότι θα ξεφτιλιστούμε αν δεν κάνουμε αυτό που μας έχουν αναθέσει;

Ο Tim Urban παρουσιάζει, με πολύ χιούμορ, πως είναι να είσαι αναβλητικός και τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας μία δουλεία αλλά τελικά…βάζουμε Netflix.

3. Brene Brown – The Power of Vulnerability


Η Brene Brown μιλάει γιατί πρέπει να εκτιθόμαστε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Η θεωρία της είναι ότι έχουμε μέσα μας αισθήματα ντροπής τα οποία μας «τρώνε» και μας καταπιέζουν. Μέσα από την έρευνα της έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθούμε είναι να παραδεχτούμε την ντροπή μας, να την εκφράσουμε και να την αποδεχτούμε. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε τελικά να αισθανόμαστε άσχημα.

Στην αρχή ακούγεται πολύ τρομακτικό να το κάνεις πράξη αλλά αν το σκεφτείς διεξοδικά—πόσο μάλλον αν αρχίζεις να το εφαρμόζεις—θα καταλάβεις ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα γίνεις, σχεδόν, ανίκητος.

Χωρίς να είμαι υπερβολικός, η δουλεία της Brene Brown (έχω διαβάσει και τα βιβλία της) με έχει επηρεάσει τα τελευταία χρόνια όσο τίποτα άλλο. Έχω προτείνει και το βιβλίο της σ’ ένα προηγούμενο άρθρο.

4. Robert Hoge – Own Your Face

Τι είναι η ομορφιά; Οι γωνίες; Η τέλεια μύτη, τα τέλεια χείλη, το τέλειο πρόσωπο; Λέμε ότι έχει σημασία το εσωτερικός κόσμος ένος ανθρώπου γιατί φοβόμαστε ότι είμαστε άσχημοι εξωτερικά ή γιατί ισχύει; Ο Robert Hoge διηγιέται την ιστορία του: πως η παραμόρφωση στο πρόσωπο του, του δημιούργησε πολλά προβλήματα αλλά και το πως τελικά έμαθε να αγαπάει το πρόσωπο του και τον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό που παρατήρησα στον εαυτό μου (και μετά είδα ότι το είχαν παρατηρήσει σχολιαστές στο YouTube) είναι ότι μετά το πρώτο λεπτό της παρουσίασης του, η παραμόρφωση είχε εξαφανιστεί. Την θέση του είχε πάρει ένας γοητευτικός άνθρωπος που σου μετέδιδε θετική ενέργεια—όχι με την χαζοχαρούμενη έννοια. Τελικά αυτό που θεωρούμε ομορφιά είναι ένα συνήθειο. Και ναι μόλις γνωρίσεις έναν άνθρωπο αυτό που μας ελκύει είναι το μυαλό του και το τρόπος σκέψης.

Όσο μεγαλώνω και αναγνωρίζω περισσότερα πράγματα καταλαβαίνω, ότι η ομορφιά δεν είναι απλά ένα ωραίο πρόσωπο αλλά η ενέργεια που εκπέμπουμε. Και ίσως κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν (μαζί και τον εαυτό τους) με την ψεύτικη αυτοπεποίθηση τους—υπεροψία θα έλεγα—αλλά μόλις τους γνωρίσεις καλύτερα το παραμύθι τελειώνει.

Τέλος αυτό το βίντεο με έβαλε σε σκέψεις: πόσο αχάριστοι είμαστε και πόσο πολύ γκρινιάζουμε γι’ αυτά που δεν έχουμε ενώ δεν εκτιμάμε αυτά που έχουμε. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε νορμάλ αλλά δεν μας φτάνει και προσπαθούμε να γίνουμε διαφορετικοί.

Η λύση δεν είναι να σταματήσεις να προσπαθείς ή να εξελίσσεσαι ούτε να κλαίγεσαι γι’ αυτό που δεν έχεις αλλά να δέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι εκείνη την στιγμή.

5. Simon Sinek – How Great Leader Inspire Action

Ο Simon Sinek είναι συγγραφέας του βιβλίου Start With Why. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο—ούτε με βλέπω σύντομα. Χιλιοπαιγμένη ιστορία: βγάζω μια θεωρία, την προωθώ μέσω παρουσιάσεων και μετά βγάζω ένα βιβλίο. Και συνήθως οι συγκεκριμένες θεωρίες είναι κλισέ και επιφανειακές.

Εντούτοις η συγκεκριμένη θεωρία, που παρουσιάζει ο Simon Sinek, με βρίσκει σύμφωνο. Αυτό που λέει είναι το εξής: όταν βρεις τι πρεσβεύεις τότε οι τακτικές δημιουργούνται αυτόματα. Είτε ατομικά είτε συλλογικά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να βρούμε το «γιατί» μας.

6. Ran Gavrieli – Why I Stopped Watching Porn

Σ’ αυτή την παρουσίαση ο Gavieli εξηγεί και αναλύει γιατί το πορνό έχει σοβαρές επιπτώσεις με όποιον εμπλέκεται: αυτοί που το βλέπουν και αυτοί που παίζουν σ’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι με την αύξηση του πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, εκτοξεύτηκαν και διάφορα σεξουαλικά προβλήματα

Ενώ δεν έχει αποδειχθεί, ακόμα, υπάρχουν έρευνες που συνδέουν τις στυτικής δυσλειτουργίας με το πορνό. Όπως και πολλά άλλα προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά αυτοί που παίζουν σε πορνογραφικές ταινίες προσπαθούν να βγάλουν λεφτά αλλά τελικά έρχονται αντιμέτωποι με ψυχικές ασθένειές, όπως είναι αυτή της κατάθλιψης, και πολλές φορές φτάνουν στην αυτοκτονία.

Δεν έχω πρόβλημα με το πορνό αλλά η θέαση του δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Η συχνή χρήση του δημιουργεί πολλά προβλήματα σε σωματικό και κοινωνικό επίπεδο χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

7. Sarah Knight – The Magic of Not Giving a F***

Μία από τις πιο διαδεδομένες αναζητήσεις είναι: πως να σταματήσω να σκέφτομαι, πως να μην δίνω σημασία στα πάντα, πως να μην με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Αν σκεφτείς ότι ο βιβλίο του Mark Manson – The Subtle Art of Not Giving a Fuck είναι από τα πρώτα σε πωλήσεις, τότε καταλαβαίνουμε ότι κόσμος δίνει δεκάρα για ηλίθια πράγματα και ανθρώπους που τους δημιουργούν πολλά προβλήματα και θέλουν να απελευθερωθούν από αυτές τι σκέψεις.

Δεν είναι εύκολο—δυστυχώς. Δεν μπορείς να πατήσεις έναν διακόπτη και να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Μπορείς όμως να εξετάσεις τις αξίες σου και ν’ αλλάξεις τις προτεραιότητες σου.

Αν θες να σταματήσεις να μην δίνεις δεκάρα για μαλακίες, θα πρέπει να αρχίσεις να δίνεις δεκάρα για τον εαυτό σου.

8. Daryl Davis – What do you do when someone just doesn’t like you?

Στη ιστορία της ανθρωπότητας υπήρχαν και υπάρχουν διάφορες ομάδες που υποστηρίζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ότι κατέχουν την παγκόσμια αλήθεια. Είτε είναι θρησκευτικές ομάδας, είτε είναι πολιτικές ομάδες.

Ο Daryl Davis ήθελε να κατανοήσει γιατί μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι καλύτεροι από κάποιους άλλος. Έτσι κάλεσε σε συνεντευξη τον αρχηγό της KKK. Αλλά δεν προσπάθησε ν’ αντικρούσει τα επιχειρηματία του αλλά να τον ακούσει.

Αξίζει να δεις την παρουσίαση. Θα καταλάβεις ότι η συζήτηση σε βάθος χρόνου οδηγεί ενώνει τους ανθρώπους. Ενώ η εκτόνωση του θυμού μας, μας κρατάει σε απόσταση μεγαλώνοντας το θυμό και δεν λύνει κανένα, απολύτως, πρόβλημα.

9. Jia Jiang – What I learned from 100 days of rejection

Ο Jia Jang φοβόταν μέχρι και την σκιά του. Φοβόταν τόσο πολύ την απόρριψη που είχε γίνει παθητικός. Έτσι αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: για εκατό μέρες θα προσπαθούσε να πάρει πρωτοβουλίες—όπως να ζητήσει ένα καφέ τσάμπα—χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα τον απορρίψουν. Τις πρώτες μέρες τον απέρριψαν αρκετοί άνθρωποι. Μέτα όμως άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα ήταν πιο απλά:

  • Οι απορρίψεις που δέχτηκε δεν ήταν τόσο τρομακτικές
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να σε βοηθήσουν
  • Ότι δεν κάνουμε αυτό που φοβόμαστε το μεγαλώνουμε στο μυαλό μας

Αν θέλουμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η απόρριψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωής μας.

10. Barry Schwartz – The Paradox Of Choice

Έχουμε τόσες επιλογές στην καθημερινότητα μας, που δεν ξέρουμε ποια να διαλέξουμε. Αν διαλέξω αυτή τότε θα χάσω τα προνόμια της άλλης, αν κάνω αυτό θα χάσω το άλλο. Τελικά ή διαλέγουμε και κοιτάμε πίσω, στο παρελθόν, και μετανιώνουμε για τις άλλες επιλογές που δεν πήραμε ή δεν παίρνουμε καμία απόφαση και είμαστε απαθείς. Ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή με το λιγότερο κόστος.

Γενικά έχουμε χάσει την ικανότητα να μένουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο και να το απολαμβάνουμε2. Πάρε για παράδειγμα τους ανθρώπους που είναι σε κάποιο μέρος και ταυτόχρονα παίζουν με το κινητό τους. Ουσιαστικά δεν είναι πουθενά.

Έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία και έχουν δαπανηθεί ώρες ενέργειάς για το πως να βρούμε την καλύτερη στρατηγική ώστε να πάρουμε την τέλεια απόφαση που θα μας συμφέρει. Και ίσως χρειάζεται να διαβάσουμε μερικές από αυτές τις θεωρίες. Αλλά αυτό που χρειάζεται να μάθουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε και να προχωράμε μπροστά.


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Αν δεν το ήξερες, εκτός από κάποιους συγκεκριμένους ομιλητές που τους καλούν οι παραγωγοί του TEDx, οι υπόλοιποι πληρώνουν για να μιλήσουν.
  2. Όπως και να δεχόμαστε και το κόστος.