Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν αλλάξει και έχουν ξεπεράσει σε παραγωγή τις ταινίες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Με τα torrent ο κόσμος είχε πρόσβαση στις καλύτερες αμερικάνικες σειρές. Νέες εταιρείες καλωδιακής δημιουργήθηκαν και άλλες εκμεταλλεύθηκαν το παιχνίδι και δημιούργησαν δικές τους σειρές. Το Netflix κατάλαβε το κόλπο και από μεσάζων1 έγινε παραγωγός και σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις όλα τα επεισόδια σε μία μέρα.

Αν ψάξεις το διαδίκτυο θα βρεις άπειρες σειρές για όλα τα γούστα. Γρήγορη δράση, αστυνομικές, σκοτεινές, κωμωδίες, ό,τι ποθεί η ψυχή σου. Αυτές που σου μένουν όμως είναι λίγες και διαχρονικές. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσεις την λίστα και να μην έχεις δει ή ακούσει κάποια από αυτές.

1.Seinfeld

IMDB | Trailer | Κωμωδία | 9 Σεζον

Seinfeld

Αν με ρωτούσε κάποιος πριν δέκα χρόνια ποιο είναι το καλύτερο sitcom, η απάντηση που θα του έδινα είναι Τα φιλαράκια. Αν και έχω δει όλα τα επεισόδια—εκείνα τα κυριακάτικα μεσημέρια—και έχω ρίξει πολύ γέλιο, άλλαξα την άποψη μου όταν είδα το Seinfeld. Ούτε μελοδραματικές σκηνές που προσπαθούν με το ζόρι να σου βγάλουν συναίσθημα, ούτε Ρος και Ρέιτσελ. Απλό και καθαρό γέλιο. Αν και η σειρά είναι γραμμένη την δεκαετία του ’90, σε αντίθεση με Τα Φιλαράκια, αν την δεις σήμερα βγάζει φρεσκάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί η σειρά διακωμωδεί τα κοινωνικά στερεότυπα και τα αστεία αντέχουν στον χρόνο. Οι βασικοί σεναριογράφοι είναι ο Jerry Seinfeld και ο Larry David2.

Η σειρά ακολουθεί τον Jerry Seinfeld, που είναι κωμικός, και τους τρεις φίλους του: τον γείτονα του, τον καλύτερο του φίλο και την πρώην του.

Η σειρά έχει εννέα σεζόν και οι δύο πρώτες είναι λίγο πιο αργές από τις άλλες εφτά, οπότε μην την παρατήσεις με την μία, δώσε της μία ευκαιρία. Και που ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψεις τον George Costanza που κρύβεις μέσα σου.

Αγαπημένα επεισόδια: The Opposite, The Switch, The Contest, The Fix-up, The Hamptons

2.The Wire

IMDB | Trailer | Αστυνομικό, Κοινωνικό | 5 Σεζόν

The Wire

Όταν τελείωσα την σειρά, το αίσθημα που κυριαρχούσε μέσα μου ήταν η ματαιότητα. Όλα αλλάζουν και όλα ίδια μένουν. Από τις πιο δύσκολες σειρές που έχω δει. Καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος δεν χωρίζεται σε άσπρο-μαύρο.

Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει πολλά γι’ αυτή τη σειρά. Είναι από τις πιο γνωστές αλλά λίγοι την έχουν δει. HBO στα καλύτερα της. Το πρόβλημα με τις περισσότερες αστυνομικές σειρές είναι ότι μένουν στην επιφάνεια και στην επίλυση του μυστηρίου. Το The Wire δεν μένει στο αστυνομικό κομμάτι αλλά σου ξεδιπλώνει την δομή της κοινωνίας και όλες τις πλευρές της: αιτίες και αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ακαδημαϊκοί και καθηγητές χρησιμοποιούν την σειρά για να εξηγήσουν στους μαθητές τους τις κοινωνικές δομές.

Η σειρά έχει πέντε σεζόν. Κάθε σεζόν σου αναλύει ένα διαφορετικό θέμα. Αν θες να δεις κάτι ανάλαφρο για να περάσει η ώρα σου ή αν θες γρήγορη δράση τότε το The Wire δεν είναι για σένα.

Αγαπημένα επεισόδια: -30-, All Prologue, Middle Ground, Final Grades, Old Cases

3.Twin Peaks

IMDB | Trailer | Αστυνομικό, Μυστηρίου, Φιλοσοφικό | 3 σεζόν (+ταινία)

twin peaks
Fire Walk with me…

Αφού είχα δει τα Lost Highway και Mulholland drive, προσπαθούσα να βρω τι άλλο έχει γράψει ο David Lynch. Αν εξαιρέσεις το Blue Velvet, οι υπόλοιπες ταινίες του ήταν αρκετά normal(για τα δεδομένα του Lynch), με σουρεάλ στοιχεία, αλλά δεν είχαν το ίδιο ύφος των ταινιών που ανέφερα πιο πάνω. Οπότε έψαξα και βρήκα ότι είχε γράψει—το 1992—μια σειρά μυστηρίου: το Twin Peaks3. Όταν βλέπεις την ημερομηνία κυκλοφορίας αναρωτιέσαι για το πόσο καλή μπορεί να είναι μία σειρά που έχει γυριστεί το 1991. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν από τις καλύτερες τηλεοπτικές εμπειρίες της ζωής μου.

Στην φανταστική πόλη Twin Peaks, ένας κάτοικος εντοπίζει το πτώμα μια νεαρής κοπέλας και ειδοποιεί τις αρχές. Η τοπική αστυνομία, με την σειρά της, ειδοποιεί το FBI και έτσι ένας πράκτορας έρχεται για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Ενώ η υπόθεση ξεκινάει ως μια μια δολοφονία εξελίσσεται σε μία φιλοσοφική διαμάχη, με σουρεαλιστικά στοιχεία, μεταξύ καλού και κακού. Η σειρά γνώρισε μεγάλη απήχηση στην Αμερική και τελείωσε σε δύο σεζόν.

I will see you again in 25 years
25 χρόνια μετά οι σεναριογράφοι κράτησαν την υπόσχεση τους

24 χρόνια μετά, το καλωδιακό κανάλι Showtime προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον David Lynch για την δημιουργία τρίτης σεζόν. Και ενώ τα βρίσκουν, η Showtime αποφασίζει να ρίξει το budget και τον David Lynch να ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το project. Μετά από πολλές συναντήσεις, το project στήθηκε από την αρχή με τον David Lynch και τον Mark Foster να σκηνοθετούν και να γράφουν την σειρά—με σχεδόν όλο το καστ που είχε παίξει στις πρώτες δύο σεζόν. Η τρίτη σεζόν βγήκε τον Μάιο του 2017 με 18 επεισόδια.

Η τρίτη σεζόν δεν μένει στα παλιά ούτε χρησιμοποιεί την νοσταλγία ως όπλο για να πουλήσει στους φαν της σειράς. Θέτει νέα φιλοσοφικά ερωτήματα, προσθέτει κι’ άλλα στοιχεία στην υπόθεση, παίζει με το χωροχρόνο και εξελίσσει την ιστορία από διαφορετικές σκοπιές. Αν και δεν μου άρεσε όσο οι δύο πρώτες σεζόν, μόνο και μόνο για το 8o επεισόδιο4 νομίζω ότι άξιζε τον κόπο.

Σου είπα επίσης πόσο καταπληκτική είναι η μουσική της σειράς;

Αν αποφασίσεις να την δεις, ξεκίνα με την ακόλουθη σειρά: 1η σεζόν  2η σεζόν ταινία Fire Walk with me – 3η σεζόν(The Return).

Αγαπημένα επεισόδια: Beyond life and death, Zen or the Skill to Catch a Killer, Lonely souls, May the Giant Be with You, The Water & the Well, The Return

4.Six Feet Under

IMDB | Trailer | Δράμα | 5 σεζόν

Six feet under

Είναι το Six Feet Under μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που έχουν προβληθεί; Δεν νομίζω. Αξίζει να την δεις; Δεν ξέρω, είναι από τις σειρές που σε κάποιους θα αρέσει και κάποιοι θα την μισήσουν. Οι σεναριογράφοι προσπαθούν να μας δείξουν πόσο συνηθισμένος είναι ο θάνατος γύρω μας.

Η σειρά μας δείχνει την καθημερινότητα μιας οικογένειας που έχουν ένα γραφείο τελετών, μέχρι που πεθαίνει ο πατέρας και τα γραφείο πάει στα παιδιά του.

Αυτή η σειρά μου άρεσε γιατί δείχνει την άλλη πλευρά της ζωής. Δεν μπορώ να σου πω πολλά γιατί μπορείς να σου ανεβάσω τις προσδοκίες και να ξενερώσεις. Θα σου πω όμως ότι μερικά επεισόδια δεν βλέπονται και μερικά είναι διαμάντια. Όταν τελειώσει όμως η σειρά θα νιώσεις ένα γλυκόπικρο συναίσθημα.

Αγαπημένα επεισόδια: Everyone’s Waiting, Ecotone, Knock, Knock, Static, It’s the Most Wonderful Time of the Year, All Alone

5.Black Mirror

IMDB | Trailer | Επιστημονική Φαντασία, Θρίλερ, Δράμα | 4 σεζόν(συνεχίζεται)

Black Mirror

Το Black mirror είναι μια αγγλική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Ξεκίνησε να προβάλλεται το 2011 από το κανάλι Channel 4 για δύο σεζόν μέχρι που η Netflix πήρε τα δικαιώματα και έχει βγάλει μέχρι στιγμής άλλες δύο σεζόν. Η σειρά έχει αυτοτελή επεισόδια με διαφορετικό θέμα που έχουν να κάνουν με το πως θα επηρεαστούμε από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον. Ο Charlie Booker, δημιουργός της σειράς, προσπαθεί να εξερευνήσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν στη ζωή μας από την τεχνολογία.

Επικρατεί η πεποίθηση ότι η σειρά μας δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τεχνολογία για την ανθρωπότητα στο μέλλον, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η τεχνολογία είναι ο καθρέφτης μας και το πρόβλημα—όπως και η λύση—είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν παρατηρήσει κανείς τα επεισόδια θα καταλάβει ότι πολλά concept ισχύουν και σήμερα απλά η τεχνολογία στο μέλλον θα τα αναδείξει.

Αγαπημένα επεισόδιαWhite Christmas, The Entire History of You, Be Right Back, Hated in the Nation

6.Band of Brothers

IMDB | Trailer | Πολεμική, Δράμα | 1 σεζόν

Band of Brothers

Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος. Η σειρά ακολουθεί τους Αμερικάνους αλεξιπτωτιστές από την εκπαίδευση, την απόβαση στη Νορμανδία μέχρι το τέλος του πολέμου. Στην αρχή κάθε επεισοδίου βλέπουμε στιγμιότυπα από Αμερικάνους στρατιώτες, που στηρίζονται οι χαρακτήρες της σειράς, να μιλούν για τον πόλεμο και το τι συνέβη και πως αισθανθήκανε.

Δέκα επεισόδια της μίας ώρας, HBO με Tom Hanks και Steven Spielberg στην παραγωγή.

Υ.Γ. Ακόμα δεν μπορώ να συνηθίσω τον David Schwimmer στον ρόλο που παίζει.

Αγαπημένα επεισόδια: The Breaking Point, Why We Fight, Currahee

7.Treme

IMDB | Trailer | Δράμα, Μουσική | 4 σεζόν

treme

Ένας συγγραφέας, μία δικηγόρος, μία σεφ, ένας dj σε ραδιοφωνικό σταθμό, δύο μουσικοί του δρόμου, ένας μουσικός, ένας κατασκευαστής, μία ιδιοκτήτρια ενός μπαρ προσπαθούν να φτιάξουν την ζωή τους στην Νέα Ορλεάνη μετά τον φονικό τυφώνα Κατρίνα. Μία Νέα Ορλεάνη πολύ διαφορετική, με αρκετούς κατοίκους να τα έχουν παρατήσει, να έχουν φύγει, και να έχουν μείνει κάποιοι λίγοι να συμμαζέψουν την κατάσταση. Παρατημένα σπίτια που η κυβέρνηση δεν άφηνε τους πολίτες να πατήσουν και κατασκευαστικές εταιρείες να παίρνουν την ευκαιρία να αγοράσουν σπίτια και γη σε πολύ χαμηλή τιμή.

Η σειρά καταγράφει την ζωή των κατοίκων του Treme σε μία από χειρότερες καταστροφές που έχει δει η Αμερική. Η αλήθεια είναι ότι θα σε πιάσει απόγνωση βλέποντας του χαρακτήρες να προσπαθούν να κερδίσουν την ζωή τους πίσω. Από την άλλη: Νέα Ορλεάνη, Mardi Gras, jazz. Τι άλλο θέλεις για να την ξεκινήσεις;

Από τους δημιουργούς του The Wire με πολύ αγάπη.

Αγαπημένα επεισόδια: Tipitina, Shame, Shame, Shame, To Miss New Orleans, Do Watcha Wanna, All on a Mardi Gras Day, I’ll Fly Away

8.Mad Men

IMDB | Trailer | Δράμα | 7 σεζόν

mad-men

Αν θες να κόψεις τα τσιγάρο, το Mad Men είναι η σειρά που θα σε βοηθήσει. Τη δεκαετία του ’50 ο κλάδος της διαφήμισης ανθίζει, σε μία μεταβατική περίοδο για την Αμερική. Μέσα από τα μάτια των διαφημιστών της Madison Avenue θα δεις τα κλασάτα εστιατόρια, την δολοφονία του Κένεντι, την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την μανία για τους Beatles, το τέλος των καπνοβιομηχανιών και την υστερία για τον πυρηνικό όλεθρο.

Η σειρά ακολουθεί τον Don Draper, επιτυχημένο διαφημιστή, υπεύθυνο του creative τμήματος διαφημιστικής εταιρείας να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δαιμόνων του και των ηθικών διλημμάτων που του παρουσιάζονται και το πως καταφέρνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

Το καταπληκτικό με αυτή τη σειρά είναι πόσο καλή αναπαράσταση έχει γίνει. Από τους χαρακτήρες μέχρι τα σκηνικά και το ντύσιμο.

Η σειρά δεν είναι γρήγορη και δεν είναι για κάψιμο.

Αγαπημένα επεισόδια: Nixon vs. Kennedy, The Other Woman, In Care Of, Person to Person, The Wheel, Shut The Door. Have A Seat., The Suitcase

9.True Detective

IMDB | Trailer | Δράμα, Μυστηρίου | 2 σεζόν

True Detective

Πιστεύω ότι την έχεις δει. Την βάζω σε περίπτωση που σου έχει ξεφύγει ή έχεις τις αμφιβολίες σου. Το καλό είναι ότι κάθε σεζόν είναι αυτοτελή, με άλλους ηθοποιούς, που σημαίνει μία σεζόν και τέλος. Το κακό είναι ότι η δεύτερη σεζόν είναι τόσο κακή που θα την παρατήσεις στα μέσα.

Την δεκαετία του ’90, στη Πενσυλβάνια, δύο αστυνομικοί προσπαθούν να λύσουν την δολοφονία μιας κοπέλας, με την υποψία ότι πίσω από το φόνο βρίσκονται σατανιστές. Ο σεναριογράφος, Nic Pizzolatto, έχει εμπνευστεί για να γράψει τη σειρά και τον χαρακτήρα Rust Cohle από πολλούς συγγραφείς και φιλοσόφους όπως Thomas Ligotti, και Lovecraft 5.
Ο McConaughey6 ενσαρκώνει τον χαρακτήρα του Rust Cohle, πρώην μυστικού μπάτσου σε συμμορίες, που τώρα έχει πάρει μετάθεση στη Πενσυλβάνια και προσπαθεί με περίεργες μεθόδους να λύσει φόνους. Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και η ένταση είναι εκεί που πρέπει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αγαπημένα επεισόδια: Who Goes There, Form and Void

10.Fargo

IMDB | Trailer | Μαύρη Κωμωδία | 3 σεζόν

Fargo

Η σειρά στηρίζεται, σε πραγματικά γεγονότα—όχι δεν στηρίζεται. Η σειρά στηρίζεται στην ταινία Fargo των αδερφών Cohen. Όπως και στο True Detective, έτσι και εδώ κάθε σεζόν έχει διαφορετική πλοκή με διαφορετικό καστ. Η πρώτη σεζόν αρκετά καλή, η τρίτη σεζόν αρκετά μέτρια.

Αλλά η δεύτερη σεζόν, εξαιρετική.

Η σειρά ξεκινάει με την προσπάθεια ενός ζευγαριού να καλύψει έναν φόνο και μετά μπλέκονται οι σερίφηδες, μία συμμορία και μία επιχείρηση ακινήτων. Φανταχτερό καστ(Κristen Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Ted Danson, Nick Offerman), γέλιο και φανταστικό soundtrack.

Αγαπημένα επεισόδια:The Castle, Loplop, Rhinoceros, The Gift of the Magi

 

Άλλες τηλεοπτικές σειρές που αξίζουν τον χρόνο σου: The Shield, Utopia, Firefly, West World


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Το Netflix ξεκίνησε, και συνεχίζει ως σήμερα, να αγοράζει ξένες παραγωγές και να τις νοικιάζει στους χρήστες
  2. Τα σενάρια της σειράς είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Αλλά χωρίς τον Larry David η σειρά δεν θα ήταν ίδια. Αν σου αρέσει το συγκεκριμένο χιούμορ μπορείς να δεις το Curb your enthusiasm.
  3. Το Twin Peaks ανήκει στον ίδιο κόσμο με το Lost Highway
  4. Ένα από τα καλύτερα επεισόδια που έχω δει σε τηλεοπτική σειρά.
  5. Έχει κατηγορηθεί ότι έχει αντιγράψει και έχει πάρει ακριβώς τις ίδιες ατάκες. Προσωπικά διαφωνώ με αυτή την κατηγορία, γιατί από εκεί έμαθα τον Ligotti.
  6. Μεγάλη έκπληξη από τον McConaughey, που τον είχα συνηθίσει να κάνει χαζοταίνίες και να δείχνει το σώμα του, σε κάθε ευκαιρία, παίζει το ρόλο της καριέρας του.