Όταν ήμουν μικρός αντιπαθούσα τα βιβλία. Τα θεωρούσα ως εργαλείο βασανισμού για μικρά παιδιά. Έκανα τα πάντα για να αποφύγω το διάβασμα. Είναι απίστευτο πόση ενέργεια σπαταλούσα για να βρίσκω τρόπους και αφορμές ώστε να μην διαβάζω.

Μια φορά που δεν είχα κάνει τις ασκήσεις των μαθηματικών, με έπιασε ο δάσκαλος, ο οποίος έγραψε ένα σημείωμα που έπρεπε να το υπογράψει ο γονέας μου, για να ενημερωθεί. Πήγα σπίτι και ζήτησα από την μάνα μου να υπογράψει ένα χαρτί με την πρόφαση ότι έπρεπε να πάρω την άδεια της για να πάμε εκδρομή με το σχολείο. Πήρα την υπογραφή και προσπάθησα να την πλαστογραφήσω—δεν πήγε και τόσο καλά.

Αν διάβαζα, η αλήθεια είναι, θα σπαταλούσα λιγότερη ενέργεια.

Μπορείς να καταλάβεις ότι αν δεν διάβαζα για το σχολείο, δεν υπήρχε περίπτωση ν’ ανοίξω εξωσχολικά βιβλία, πέρα από κόμικ και περιοδικά.

Σκεφτόμουν ότι τα βιβλία δεν είναι για μένα.

Μέχρι που βρήκα αυτά που μ’ ενδιέφεραν και το μίσος μου για τα βιβλία μετατράπηκε σε αγάπη.

Εκεί που την πατάμε, είναι ότι κοιτάμε λίστες με τα καλύτερα βιβλία, αυτά που πρέπει να έχουμε διαβάσει πριν πεθάνουμε, μόνο και μόνο για να λέμε ότι τα διαβάσαμε. Δεν έχουμε ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή μας και επιλέγουμε να διαβάσουμε Ντοστογιέφσκι με αποτέλεσμα να τα παρατάμε.

Παλιά όταν ήθελες να δεις ταινία και πήγαινες στο βιντεοκλάμπ, δεν επέλεγες ταινία με βάση πόσο καλή είναι, αλλά ανάλογα με την διάθεση σου. Αν ήθελες κάτι για να χαλαρώσεις, έψαχνες κωμωδία, αν ήθελες κάτι να σε προβληματίσει έψαχνες κοινωνικό.

Έτσι συμβαίνει και με τα βιβλία.

Τα βιβλία είναι αυτά που θα σου δώσουν τις βάσεις για να μπορείς να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που θα έρθουν στη ζωή σου. Τα μυθιστορήματα θα σε πάνε σε άλλους κόσμους, που μπορείς να γνωρίσεις και να ταυτιστείς με ήρωες και θα σου βάλουν ηθικά διλήμματα.

Τα φιλοσοφικά δοκίμια θα σου δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορείς να έχεις. Ερωτήσεις, που μάλλον, έχουν απαντηθεί από άλλους συγγραφείς.

Τα βιβλία—όπως και η τέχνη γενικότερα—σε συνδέουν με τον συγγραφέα. Το βιβλίο είναι μία χρονομηχανή που σε πάει στο παρελθόν και στο μέλλον μέσα από τα μάτια τους συγγραφέα.

Αν θέλεις να αρχίσεις να βάζεις το διάβασμα μέσα στη ζωή σου, τότε μην αναλωθείς στο να αγοράσεις τα καλύτερα βιβλία του αιώνα ή τα 100 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις.

Πήγαινε σ’ ένα βιβλιοπωλείο και ψάξε βιβλία που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Παρακάτω μπορείς να βρεις 9 βιβλία που με έχουν επηρεάσει με τον έναν η με τον άλλο τρόπο.

1. Η Τέχνη της Αγάπης – Fromm Erich

Amazon | Διόπτρα | Φιλοσοφία

Η τέχνη της αγάπης - Erich Fromm

Γι’ αυτό το διαμάντι πρέπει να ευχαριστήσω τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, που διάβασε ένα απόσπασμα στο ντοκιμαντέρ Στα Κέρατα του Ταύρου και μου κέντρισε την περιέργεια, τόσο πολύ, που δεν μπήκα καν στην διαδικασία να το αγοράσω και το κατέβασα την ίδια ημέρα1.

Από τα καλύτερα φιλοσοφικά δοκίμια που έχω διαβάσει, μου άλλαξε την άποψη που είχα για την αγάπη και τον έρωτα. Ο Erich Fromm, σ’ αυτό το βιβλίο, αποδομεί αυτό που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας ως αγάπη. Αναλύει ιστορικά τι νομίζουμε ότι είναι αγάπη και το πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

Υποστηρίζει ότι την αγάπη δεν την βρίσκουμε αλλά την μαθαίνουμε και την κάνουμε πράξη καθημερινά μέσα από τις επιλογές μας.

Επιλέγουμε, λοιπόν, να αγαπάμε.

2. Η Τετραλογία του φόβου – Fritz Reimann

Πολιτεία |Ψυχολογία

Τετραλογία του φόβου

Όλοι φοβόμαστε κάτι. Αυτοί οι φόβοι έχουν δημιουργηθεί, στην παιδική μας ηλικία και όταν ενηλικιωθούμε προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε αλλά δυσκολευόμαστε γιατί δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται. Αν δεν κατανοήσουμε τους φόβους μας, δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε.

Ο Fritz Reimann, ψυχολόγος, μας εξηγεί από που προέρχονται και πως έχουν έχουν δημιουργηθεί αυτοί οι φόβοι. Ο Reimann πιστεύει ότι υπάρχουν τέσσερις, βασικές, μορφές φόβου:

1. Ο φόβος της αφοσίωσης, που βιώνεται ως απώλεια του Εγώ και ως εξάρτηση.

2. Ο φόβος της αυτονομίας, που βιώνεται ως απομόνωση και έλλειψη προστασίας.

3. Ο φόβος της αλλαγής, που βιώνεται ως παροδικότητα και ανασφάλεια.

4. Ο φόβος της αναγαγκαιότητας, που βιώνεται ως οριστικότητα και ως απώλεια της ελευθερίας.

Αν διαβάσεις το βιβλίο θα καταλάβεις ότι όσα κοινά και να βρεις στις τέσσερις αυτές μορφές φόβου, θα ταυτιστείς με μία από τις τέσσερις μορφές. Για κάθε μία από αυτές μας εξηγεί από που προέρχονται πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

3. Sapiens – ‎Yuval Noah Harari

Amazon | Αλεξάνδρεια | Ιστορία, Κοινωνιολογία

Sapiens

Ο Yuval Noah Harari, καθηγητής ιστορίας, έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο αναγνωστικό κοινό, με αυτό το βιβλίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι θα το δεις σε πολλές λίστες. Ο Yuval Noah Harari ανατρέχει στην ιστορία της ανθρωπότητας και μας εξηγεί στο πως φτάσαμε στο σήμερα. Από τους πρώτους τροφοσυλλέκτες μέχρι την καπιταλιστική κυριαρχία.

Θα μάθεις πολλά πράγματα μέσα από αυτό το βιβλίο όπως γιατί το κουτσομπολιό ήταν και είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας, γιατί τα «φαντασιακά» που έχουμε χτίσει όπως η θρησκεία, οι μύθοι και το χρήμα μας βοηθάνε να έχουμε σταθερές κοινότητες και στο που οδεύουμε σαν ανθρωπότητα2.

4.The Obstacle is the Way – Ryan Holiday

Amazon | Κλειδάριθμος | Φιλοσοφία

The obstacle is the Way

Ο Ryan Holiday έχει γράψει έξι βιβλία μέσα σε επτά χρόνια. Δεν τα λες και λίγα. Στα είκοσι του παράτησε το πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε με την διαφήμιση βιβλίων και άλλων προϊόντων.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν όλα όσα γράφει, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που υμνεί τον μέντορα του Robert Greene3 ή μερικά άρθρα που αυτοαναιρεί αυτά που έχει γράψει στα βιβλία του4.

Το The Obstacle is the Way, όμως, είναι από τα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις γιατί θα σου δώσει τις βάσεις να καταλάβεις ότι τα εμπόδια στη ζωή σου, που τόσο πολύ θέλεις να αποφύγεις και να εξαφανίσεις, είναι αυτά που θα σε ωριμάσουν και θα χτίσουν τον χαρακτήρα σου. Αντί λοιπόν να αποφεύγεις τις άσχημες καταστάσεις, προσπάθησε να πάρεις ότι μπορείς από αυτές.

Το βιβλίο είναι απλά γραμμένο, με παραδείγματα άλλων ανθρώπων που είχαν έρθει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και αντί να τα παρατήσουν, κοίταξαν κατάματα τις φοβίες τους και πήραν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Ή όπως έχει πει ο Έλμπερτ Χάμπαρντ, όταν η ζωή σου πετάει λεμόνια…

5. The Sublte Art of not giving a fuck – Mark Manson

Amazon | Πολιτεία | Φιλοσοφία

The subtle art of not giving a fuck

Ο Mark Manson είναι από τους πιο γνωστούς bloggers γράφοντας self help άρθρα. Ήρθα σε επαφή με τη δουλειά του, ένα περίεργο καλοκαίρι και επηρέασε αρκετά τον τρόπο που σκέφτομαι και αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Είναι ένας από τους λόγους (με έμπνευσε) που πήρα την απόφαση να δημιουργήσω το Rewrite. Το πρώτο του βιβλίο, Models, θα σου αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο του σημερινού άντρα.

Το The Subtle Art of Not Giving a Fuck το αγόρασα μόλις βγήκε και μπορώ να σου πω ότι είναι ένα από καλύτερα βιβλία πρακτικής φιλοσοφίας που μπορείς να διαβάσεις. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη, γιατί είχα έρθει σε επαφή με την φιλοσοφία του μέσα από το μπλογκ του. Αν όμως δεν τον έχεις διαβάσει ποτέ, τότε αυτό το βιβλίο είναι must.

Σ’ ένα κόσμο, που από την μία πάει καλά—το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει, η ποιότητα ζωής μας είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ—αλλά από την άλλη οι γρήγοροι ρυθμοί μας προκαλούν αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργική η ζωή μας.

Ζούμε σε μία εποχή που σκεφτόμαστε και δίνουμε περισσότερη βάση για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς περισσότερο από το τι σκεφτόμαστε εμείς για τον εαυτό μας. Φοβόμαστε να εκτεθούμε και έχουμε γίνει παρανοϊκοί γιατί πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος μας παρακολουθεί.

Και εκεί έρχεται το βιβλίο του Mark Manson: πως να μάθουμε να μην μας απασχολούν όλα αυτά που δεν έχουν σημασία και από την άλλη να εκτιμήσουμε και να δώσουμε την ενέργεια μας και την προσοχή μας σ’ αυτά που έχουν πραγματική σημασία για εμάς.

6.Να είσαι ή να έχεις – Fromm Erich

Amazon | Διόπτρα | Φιλοσοφία, Κοινονιολογία

Βιβλίο - Να είσαι ή να έχεις

Αν η Τέχνη της Αγάπης ήταν ένα απλό ηλεκτροσόκ, το Να Έχεις ή να Είσαι με χτύπησε σαν κεραυνός. Ιδού λοιπόν η ερώτηση: να έχεις ή να είσαι;

Η κοινωνία στηρίζεται στις σχέσεις ιδιοκτησίας. Καθαριζόμαστε από αυτά που κατέχουμε και όχι από το ποιοι είμαστε. Ο Erich Fromm δεν μιλάει μόνο για τον υλισμό (αυτοκίνητα, περιουσίες, κινητά, ρούχα) αλλά ότι αντιλαμβανόμαστε τα πάντα με μορφή ιδιοκτησίας: Έχω κοπέλα, έχω δουλειά, έχω γνώσεις.

Και ενώ η κοινωνία επιβραβεύει αυτούς που παίζουν το παιχνίδι του ποιος έχει τα περισσότερα, στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα κυνήγι μαγισσών που μας φέρνει πιο κοντά στην ματαιότητα και στο κενό. Γιατί ακόμα και αυτοί, οι λίγοι, που κατάφεραν και απέκτησαν όλα αυτά που ονειρεύτηκαν, στο τέλος κατάλαβαν οτι δεν ήταν αρκετά.

«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να γίνουν πλούσιοι και γνωστοί και ν’ αποκτήσουν ό,τι ονειρεύονται για να καταλάβουν ότι δεν βρίσκεται εκεί η απάντηση»5.― Jim Carrey

Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι της κατοχής τίποτα δεν είναι αρκετό.

Εκεί που με χτύπησε ο Erich Fromm ήταν όταν διάβασα ότι η μεγαλύτερη μορφή ιδιοκτησίας είναι το ίδιο μας το όνομα. Επειδή επιδιώκουμε να έχουμε ένα καλό όνομα, στην κοινωνία, προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι, αλάνθαστοι φτάνοντας στο σημείο να είμαστε δούλοι του ίδιου του ονόματος μας (εγωκεντρισμός).

Ο Fromm Erich υποστηρίζει ότι η λύση είναι να είμαστε, και συμφωνώ μαζί του. Είναι στρατηγικό το ζήτημα: όταν όλη σου η ζωή είναι στηριγμένη στο έχω τότε για να εξασφαλίσεις την ταυτότητα σου πρέπει να κρατήσεις ό,τι έχεις στην κατοχή σου, με κάθε κόστος.

Όταν όμως εξαφανιστούν όλα αυτά, ό,τι έχεις στην κατοχή σου, τελειώνει η ύπαρξη σου.

Όπως έχει πει και ο Tyler Durden:

“You are not your job, you’re not how much money you have in the bank. You are not the car you drive. You’re not the contents of your wallet. You are not your fucking khakis. You are all singing, all dancing crap of the world.”

7.Rework – Jason Fried & David Heinemeier Hansson

Amazon | Buisness

Rework

Το πιο ξεκάρφωτο βιβλίο της λίστας, που έχει κάνει με διαχείριση επιχειρήσεων. Οι συγγραφείς Jason Fried και David Heinemeier Hansson έγραψαν το Rework για να μας αναλύσουν την δομή της εταιρεία τους.

Η ιστορία έχεις ως εξής: o Jason Fried μαζί με άλλους τρεις συνεργάτες, έτρεχαν μια γραφιστική εταιρεία, την 37signals. Η φιλοσοφία τους ήταν απλή και πολύ διαφορετική από αυτή της αγοράς. Για παράδειγμα αντί να αλλάξουν όλο το σχεδιασμό μίας ιστοσελίδας, ζητούσαν 3000 δολάρια για να αλλάξουν μόνο μία σελίδα.

Κάποια στιγμή ο Jason Fried χρειάστηκε να φτιάξει ένα project management εργαλείο για να διαχειρίζεται τα project της εταιρείας του και το ανέθεσε στον David Heinemeier Hansson.

Οι πελάτες τους, ρωτούσαν αν μπορούσαν να χρησιμοποήσουν την εφαρμογή τους και τελικά αποφασίσανε ότι μπορεί να υπάρχουν προοπτικές.

Τελικά βγάλανε την εφαρμογή με την ονομασία Basecamp και ήταν από τα πρώτα SaaS προϊόντα που βγήκαν στο διαδίκτυο και ήταν κερδοφόρα.

Στο μπλογκ τους έγραφαν για το πως τρέχουν την επιχείρηση: Δεν έχει σημασία αν δουλεύεις από το σπίτι, την καφετέρια, το τρένο αρκεί να γίνεται η δουλειά. Το οκτάωρο, συνήθως, είναι αντιπαραγωγικό. Κράτησε την επιχείρηση σου όσο πιο μικρή γίνεται.

Κάνουν τα αντίθετα από αυτά που εφαρμόζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Όχι επειδή είναι αντι-συστηματικοί αλλά επειδή το σύστημα τους δουλεύει.

Η επιχείρηση τους είναι απόδειξη ότι όλα αυτά δουλεύουν.

Και ξέρεις κάτι; Με 25 εκατομμύρια ετήσιο κέρδος, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για ουτοπικές θεωρίες.

8.Daring Greatly – Brene Brown

Amazon | Ψυχολογία

Daring Greatly

Όλοι έχουμε περάσει ντροπιαστικές στιγμές στη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ένα αίσθημα ντροπής που κρατάμε μέσα μας και φοβόμαστε να το μοιραστούμε. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να κρύψουμε αυτό το αίσθημα τόσο περισσότερο μεγαλώνει μέσα μας και μας αποδυναμώνει.

Ήρθα σε επαφή με την δουλεία της Brene Brown σε μία ομιλία της στο Ted και αγόρασα το βιβλίο της γιατί μου άρεσαν όλα αυτά που έλεγε. Η λύση της Brene Bworn είναι να προσπαθούμε να εκτεθούμε εκεί έξω και να μοιραστούμε τις φοβίες μας για να μπορέσουμε να ελευθερωθούμε και να έρθουμε πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας.

Όταν εκτίθεσαι και λες την αλήθεια σου, τότε ελευθερώνεσαι. Δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, είσαι γυμνός. Όποιος είναι να σε αποδεχτεί θα σε αποδεχτεί. Και είναι από τα παράδοξα της ζωής, όσο περισσότερο εκτίθεσαι—αν και στην αρχή είναι πολύ δύσκολο και άβολο—τόσο περισσότερο ελκύεις τους ανθρώπους γύρω σου.

Η Brene Brown έχει γράψει κι’ άλλα βιβλία που θα σου συνιστούσα να διαβάσεις.

9.Ο Παλιάτσος και η Άνιμα – Μάρω Βαμβουνάκη

Ψυχογιός | Ψυχολογία, Φιλοσοφία

Ο Παλιάτσος και η Άνιμα

Εικοσιπέντε δοκίμια για τον έρωτα, την ευτυχία, τις σχέσεις, την κατάθλιψη, τον θυμό, την γκρίνια, τα λάθη, την υποκρισία, την μοναξιά, την απόγνωση. Η γραφή της Μαμβουνάκη είναι απλή, γεμάτη χιούμορ και μερικές φορές σε χτυπάει με μικρές δόσεις ειρωνείας.

Είναι από τα λίγα βιβλία που δεν βαρέθηκα σε κανένα κεφάλαιο. Είναι επίσης από τα λίγα βιβλία που θα μπορούσα να υπογραμμίσω όλες τι σελίδες.

Ναι, είναι τόσο καλό.

 


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Δεν είμαι πειρατής, το ορκίζομαι.
  2. Αναλύει το μέλλον της ανθρωπότητας στο Home Deus.
  3. Ο Robert Greene είναι συγγραφές των βιβλίων The 48 Laws of Power και The Art of Seduction. Το συγκεκριμένα βιβλία τα θεωρώ επιφανειακά γιατί είναι μία μίξη ψευδοεπιστημονικών και ηλίθιων παραδειγμάτων.
  4. Όπως για παράδειγμα αυτό το επιθετικό άρθρο.