Συζητούσα με μία κοπέλα για δουλειές και επιχειρήσεις. Μου έλεγε ότι θέλει ν’ ανοίξει δική της επιχείρηση. Και όταν την ρώτησα γιατί δεν παίρνεις την απόφαση να την ανοίξεις, μου απάντησε: «δεν νιώθω ακόμα έτοιμη να ανοίξω δική μου επιχείρηση, θέλω να αποκτήσω εμπειρία σε κάποια πράγματα».

Με χτύπησε σαν μπαστούνι του γκολφ. Γιατί όλοι σκεφτόμαστε ακριβώς τα ίδια πριν κάνουμε κάτι που μας φοβίζει. Ακούμε την ίδια φωνή που μας ψιθυρίζει ότι δεν είμαστε αρκετοί: δεν είσαι έτοιμος, περίμενε λίγο ακόμα, χρειάζεσαι λεφτά, κάνε υπομονή, χρειάζεσαι εμπειρία, δεν είναι ιδανική εποχή, υπάρχει κρίση και μεγάλος ανταγωνισμόςΠοιος στο διάολο νομίζεις ότι είσαι;

Και τελικά φτάνουμε στο σημείο να μην αρχίζουμε ποτέ αυτό που θέλουμε.

Έτσι αναβάλουμε τις εργασίες μας για το μέλλον.

Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει ότι τα αφήνω όλα γι αύριο. «Νίκο φτιάξε το κρεβάτι σου», μετά απάνταγα εγώ. «Νίκο ξύπνα μην αργήσεις». Μετά.

Όλο μετά και μετά.

Και είναι λογικό ν’ αναβάλλεις εργασίες που δεν θέλεις να κάνεις. Όπως το να διαβάσεις για το σχολείο ή να πας τα σκουπίδια έξω. Αλλά κάποιες φορές αναβάλουμε πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς και θέλουμε να τα κάνουμε κάτι μέσα μας, μας σταματάει.

Έχω πετύχει πολλές φορές τον εαυτό μου ν΄ αναβάλει πράγματα που δεν θα έπρεπε.

Κάποια στιγμή μου ανατέθηκε ένα project στη δουλεία και έπρεπε να κάνω ένα research. Αφού είχα μείνει στη φάση της έρευνας έρχεται ο εργοδότης μου και μου λέει:

«Τα ψειρίζεις όλα και ψάχνεις να βρεις την τέλεια λύση».

Ένοχος, το παραδέχομαι.

Η αλήθεια είναι αυτή.

Ψάχνω την τέλεια λύση, για το τέλειο πρόβλημα, με την τέλεια τεχνική, στον τέλειο χρόνο. Ψάχνω την τέλεια ιστορία, τις τέλειες λέξεις και την τέλεια ροή. Ψάχνω το τέλειο βιβλίο, με την τέλεια θεωρία. Ψάχνω το τέλειο εργαλείο για να κάνω την τέλεια δουλειά.

Το τέλειο.

Ο πήχης είναι τόσο ψηλά, που δεν μπορώ ούτε καν να τον αγγίξω.

Τελικά απογοητεύομαι και τα παρατάω.

Και ξέρεις γιατί ψάχνω το τέλειο;

Γιατί με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων για μένα περισσότερο από το τι σκέφτομαι εγώ για τον εαυτό μου.

Έτσι αναζητώ την τελειότητα ώστε να μην δείξω τα ψεγάδια μου.

Θέλουμε να φτάσουμε σ’ ένα καλό σημείο που θα μειώσουμε τις πιθανότητες αποτυχίας για να μην μας δουν οι άλλοι να πέφτουμε. Θέλουμε να φαινόμαστε γνώστες, που δεν είμαστε, με αυτοπεποίθηση, που δεν έχουμε, γιατί μας ενδιαφέρει η άποψη των άλλων1.

Κοιτάμε και συμπεριφερόμαστε μέσα από τα μάτια κάποιων άλλων.

Οπότε προσπαθούμε να πιάσουμε το «τέλειο».

Και δεν εννοώ όταν έχεις ανεβάσει τον πήχη όσο-όσο ώστε να εξελίσσεσαι. Εννοώ όταν ξεκινάς μία εργασία και έχεις ανεβάσει τον πήχη, λες και ασχολείσαι χρόνια. Συγκρίνεις την δουλειά σου με την δουλεία πιο έμπειρων που ασχολούνται χρόνια με το κομμάτι που εσύ μόλις άρχισες.

Όταν γράφεις για παράδειγμα ένα κείμενο και προσπαθείς να το τελειοποιήσεις, το κάνεις γιατί σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Είτε γιατί θέλεις να κάνεις τον έξυπνο είτε για να μην φανείς χαζός.

Προτιμάς να μην δείξεις το έργο σου για να μην εκτεθείς από το να το βγάλεις και να νιώσεις καλά.

Προτιμάς να μην ανοίξεις την δουλειά των ονείρων σου για να μην δεις τα όνειρα σου να καταστρέφονται. Για να μην σε δουν οι άλλοι όταν θα πέφτεις.

Και κάθε φορά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου με δικαιολογίες.

Αύριο και αύριο και αύριο και αύριο. Κάθε βράδυ νιώθεις έτοιμος και κάθε πρωί τα παρατάς.

Σκέψου ότι βρίσκεσαι σ΄ ένα νησί μόνος σου—όπως στην ταινία με τον Tom Hanks. Δεν έχεις κανένα. Δίπλα σου έχεις μια κιθάρα και ένα νεροπίστολο. Αφού βρεις τον τρόπο να επιβιώσεις, τις πρώτες μέρες, παίρνεις την κιθάρα και αρχίζεις και παίζεις για να σκοτώσεις την βαρεμάρα σου. Σιγά σιγά το βρίσκεις. Γρατζουνάς και τραγουδάς. Δεν σε νοιάζει αν παίζεις σαν τον Jimi Hendrix ή αν ακούγεσαι σαν τον Jim Morrison. Περνάς τον χρόνο σου. Και κάθε μέρα γίνεσαι και καλύτερος.

Και τώρα επέστρεψε στην πραγματικότητα, στο σπίτι σου στην Κυψέλη, και σκέψου τι λες στον εαυτό σου: πως θα ακουστώ σαν τον τάδε, πως θα τραγουδάω σαν το άλλον. Απογοητεύεσαι και τα παρατάς.

Δεν μας λείπουν τα προσόντα, η εμπειρία, τα λεφτά. Μας λείπει η αυτοεκτίμηση και το θάρρος. Δεν είμαστε αναβλητικοί γιατί γεννηθήκαμε έτσι, είμαστε αναβλητικοί γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τον πόνο και τον φόβο της έκθεσης.

Εκεί είναι όλο το κόλπο: να σταματήσουμε να μετράμε την γνώμη των άλλων και να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Το μυστικό της Αυτοπεποίθησης

Νομίζουμε ότι μερικοί γεννιούνται με αυτοπεποίθηση και κάποιο άλλοι την αποκτούν με αρκετή δουλειά με τον εαυτό τους.

«Πως γίνεται να αποκτήσω αυτοπεποίθηση;»

Λες και υπάρχει κάποιο κόλπο ή κάποια τεχνική που μπορείς να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου και να γεμίσεις αυτοπεποίθηση.

Μαλακίες.

Συγνώμη, αλλά έτσι είναι.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάποιο υπέρτατο στάδιο που φτάνεις και μένεις εκεί για πάντα. Δεν μπορείς να την αποκτήσεις και μετά να αράξεις και να την απολαύσεις.

Η αυτοπεποίθηση έρχεται μέσα από πράξεις. Και για να την «συντηρήσεις» πρέπει να την γεμίζεις λίγο-λίγο. Αν σταματήσεις να λύνεις προβλήματα εξαφανίζεται. Δεν έχει σημασία αν κάποτε ήσουν καλός στην δουλειά σου. Ό,τι αφήνεις σ’ αφήνει.

Πράξεις σημαίνει ότι λύνεις προβλήματα.

Πρόβλημα -> Προσέγγιση Προβλήματος -> Λύση

αυτοπεποίθηση
αυτοπεποίθηση

Οι περισσότεροι από εμάς μένουμε στην προσέγγιση του προβλήματος. Αναλύουμε και αναλύουμε, υπεραναλύουμε και φτάνουμε στην διάλυση.

Προσέγγιση προβλήματος -> Κι’ άλλα προβλήματα -> Νέα προσέγγιση του προβλήματος -> Κι’ άλλα προβλήματα

Wrong-process

Βρίσκουμε περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύσεις2.

Όταν φτάνουμε στην λύση ενός προβλήματος τότε αποκοτούμε αυτοπεποίθηση. Νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας που λύσαμε ένα πρόβλημα. Νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ό,τι βάλουμε στόχο. Αλλά αυτή η αυτοπεποίθηση που κερδίσαμε δεν είναι παντοτινή. Για να συνεχίσουμε να την έχουμε πρέπει να προχωρήσουμε και να πάμε στο επόμενο πρόβλημα.

Τίποτα πραγματικά δεν τελειώνει

Όταν εννοώ ότι πρέπει να μάθουμε να τελειώνουμε τις εργασίες μας, εννοώ ότι πρέπει να μάθουμε να παραδίδουμε κάτι που είναι λειτουργικό αλλά μπορεί να μην έτσι όπως το είχαμε χτισμένο στην φαντασία μας. Να είμαστε άνετοι με την δουλεία μας και αυτά που μας λείπουν.

Το κείμενο που διαβάζεις αυτή τη στιγμή μπορεί να σου φαίνεται ολοκληρωμένο, αλλά στα δικά μου μάτια δεν είναι. Πάντα θα υπάρχει χώρος για βελτίωση (πολλές φορές η μανία για βελτίωση σε πάει στην καταστροφή). Ειδικά όταν έχει περάσει καιρός, έχω εξελιχθεί και κοιτάω παλιές δουλειές μου, αναρωτιέμαι, εγώ το έγραψα αυτό; Επιλέγω όμως αντί να κάθομαι να το παιδεύω και να το επεξεργάζομαι με τις ώρες για να φτάσω στην τέλεια εκδοχή, να πατήσω enter και να το δημοσιεύσω.

Θα μπορούσε να γραφτεί καλύτερα; Σίγουρα.

Αλλά προτιμώ να δώσω το 80% και να συνεχίσω στο επόμενο κείμενο. Αν έδινα το 100% σε κάθε κείμενο, θα έβλεπες ένα άρθρο το εξάμηνο. Και σε βάθος χρόνου η εξέλιξη μου θα ήταν ακόμα πολύ μικρή.

Γι’ αυτό το λόγο και όταν έχουμε deadlines καταφέρνουμε και τελειώνουμε τις εργασίες μας γιατί δεν μας νοιάζει η ποιότητα.

Η ποιότητα πρέπει να μας απασχολεί αφού έχουμε μάθει να ολοκληρώνουμε τις δουλειές μας.

Οπότε ο πρώτος στόχος μας είναι να μάθουμε να τελειώνουμε με οτιδήποτε έχουμε εμπλακεί.

Βρες τα σωστά προβλήματα

Για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα πρέπει να επιλέγουμε τα κατάλληλα για το επίπεδο μας. Αν επιλέξουμε προβλήματα που είναι δύσκολα θα τα παρατήσουμε. Αν επιλέξουμε προβλήματα που είναι εύκολα, θα βαρεθούμε.

O Mihaly Csikszentmihalyi γνωστός για την έρευνα του πάνω στην συγκέντρωση και την ευτυχία γράφει με ποιο τρόπο θα βρούμε τα σωστά προβλήματα.

Flow
Flow by Mihaly Csikszentmihalyi

Αν έχεις χαμηλά προσόντα και αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα που είναι πολύπλοκο τότε θα αγχωθείς σε τέτοια βαθμό που δεν θα μπορείς να αντεπεξέλθεις. Αν έχεις υψηλές δεξιότητες και βρεις προβλήματα που είναι απλά τότε θα βαρεθείς.

Οπότε κατέβασε τον πήχη και σταμάτα να ονειρεύεσαι να κατακτήσεις το Έβερεστ και ξεκίνα από τον Όλυμπο. Έτσι σιγά σιγά θα μάθεις να ολοκληρώνεις ότι σου ανατίθεται:

  • Όταν τελειώνεις κάτι βρίσκεις τα πραγματικά λάθη και δεν μένεις με την φαντασία σου.
  • Γίνεσαι καλύτερος και πιο έμπειρος.
  • Παίρνεις αυτοπεποίθηση γιατί ξέρεις ότι μπορείς να φέρεις εις πέρας ότι σου ανατεθεί.

Τελείωσε τις μισοτελειωμένες σχέσεις σου, δουλειές που δεν προχωράνε, αυτό το project που έχεις στον σκληρό σου δίσκο, το κείμενο που έχεις αφήσει στη μέση, την εργασία για την σχολή σου, το βιβλίο που άρχισες να διαβάζεις, την ιδέα που έχεις στο μυαλό σου.

Μην ψάχνεις την τέλεια λύση ή την τέλεια τεχνική. Η τέλεια λύση είναι μια καλή δικαιολογία για να μην κάνεις τίποτα. Αντί να σκέφτεσαι την τέλεια λύση ή πως θα πάει το project σκέψου πως θα τελειώσεις αυτό που έχεις.

Τελείωσε αυτό που άρχισες, προχώρα και βρες νέα προβλήματα.

Επανέλαβε.


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Όσο περισσότερο μας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων τόσο περισσότερο ψάχνουμε την αποδοχή τους.
  2. Το να εντοπίζεις και να προβλέπεις προβλήματα πριν βγουν στην επιφάνεια είναι δείγμα ευφυΐας. Αλλά αν δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας μία εργασία τότε είναι δώρο άδωρον.