Φέτος, κλείνω πέντε χρόνια από τότε που μπήκα φαντάρος. Και μιας και θυμήθηκα τα παλιά είπα να γράψω μερικά πράγματα που μου έμειναν και μπορεί να σου φανούν χρήσιμα. Είμαι σίγουρος, ότι πέρα από τις ιστορίες που έχεις ακούσει από φίλους σου, αν σου έχει έρθει το χαρτί θα έχεις σαρώσει το διαδίκτυο να δεις τι παίζει. Οπότε ξέρεις τι χρειάζεσαι (λουκέτα, κλπ) και τι περίπου θα συναντήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι άλλο να το διαβάζεις και άλλο το να το ζεις. Θα συναντήσεις πολλούς και πολλά. Θα μάθεις να συντονίζεσαι, να επικοινωνείς και να συμβιώνεις με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από σένα που έξω στη πραγματική ζωή δεν θα πήγαινες ούτε για καφέ μαζί τους. Θα κάνεις παρέα με άτομα που στην αρχή ίσως και να μην γούσταρες—κλασσικό.

Ό,τι είναι να μάθεις θα το μάθεις μόνος σου στην πορεία. Αν και γράφω κάποια πράγματα, μην με πάρεις στα σοβαρά. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω και κράτησε από αυτό το κείμενο είναι να μπεις χωρίς καμία προσδοκία και να το απολαύσεις. 

1) Πριν μπεις στο στρατό κανόνισε τις υποχρεώσεις σου και μπες με καθαρό μυαλό.

2) Τη χειρότερη θητεία την έκαναν αυτοί που είχαν σχέση. Ξεκαθάρισε το τοπίο με τη σχέση σου για να μην έχεις θέματα μέσα. 

3) Από την άλλη με τόση αϋπνία το μόνο που θα σκέφτεσαι θα είναι ο ύπνος. Και όταν κοιμάσαι θα ονειρεύεσαι… ότι κοιμάσαι.

4) Στρατός και χειμώνας, είναι σαν να πηγαίνεις άυπνος και μεθυσμένος στην δουλειά. Η καλύτερη περίοδος για να μπεις στο στρατό είναι Ιανουάριος-Μάρτιος. Δεν θα προλάβεις να κάνεις πολλές σκοπιές μέσα στο κρύο και όταν φτάσει χειμώνας, θα είσαι στο τέλος της θητείας σου.

5) Θα έρθεις αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις που δεν θα σου αρέσουν γιατί θα έρχονται σε σύγκρουση με τις αρχές και τις αξίες σου. Εκεί είναι στην κρίση σου να αποφασίσεις αν θα ασχοληθείς ή όχι. Αν μπεις με τη λογική να τα φέρεις όλα στα μέτρα σου και να μην δεχτείς μύγα στο σπαθί σου, τότε καλή τύχη.  Αποφάσισε που αξίζει να εστιάσεις την προσοχή σου και που όχι.

6) Αν και στο στρατό θα περάσεις πολλές κουραστικές μέρες, οι πρώτες δύο μέρες είναι ότι χειρότερο. Πέρνα από συνέντευξη, πέρνα από ιατρικές εξετάσεις, κάνε εμβόλια, πάρε ρούχα, πήγαινε στον ψυχολόγο. Και κοιμήσου το βράδυ με άλλους δεκαεννιά μαντράχαλους να ροχαλίζουν1.

7) Κοιτά τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Όταν παίρνεις κάτι από το ΚΨΜ ή σου δίνουν για πρωινό χυμούς, κρουασάν και οτιδήποτε άλλο να τσεκάρεις πάντα την ημερομηνία λήξης. Bad shit happens.

8) Αναλόγως την μονάδα, την περίοδο και τον μάγειρα, το φαγητό μπορεί να είναι καλό έως πολύ χάλια. Δεν μπορώ να σου πω πολλά γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. Προετοιμάσου όμως για τα χειρότερα (στην Αυλώνα, πάντως, το μπιφτέκι θα το απέφευγα).

9) Στο κέντρο, τα μαγειρεία είναι η χειρότερη αγγαρεία.

10) Την δεύτερη μέρα, στο κέντρο, λογικά θα σας πούνε αν θέλετε να αλλάξετε τα ρούχα σας για να βρείτε το νούμερο σας. Ακόμα και αν όλα τα ρούχα σου είναι εντάξει, είναι μια καλή ευκαιρία για να αράξεις. Και καλό είναι να «αρπάζεις» τέτοιες ευκαιρίες. Βέβαια σε προειδοποιώ ότι κάποιες φορές θα την πατήσεις και σου βγει μπούμερανγκ2.

11) Μπορεί να μην μάθεις πολλά πράγματα αλλά θα μάθεις να παίζεις ping pong και μπιλιάρδο με σχισμένη τσόχα.

12) Αλλά αυτό που θα μάθεις σίγουρα στον στρατό είναι την τέχνη του ύπνου. Θα έχεις τον ύπνο στο τσεπάκι σου. Πλέον θα μπορείς να κοιμάσαι σε παγκάκια, στο πάτωμα, σε καρέκλα, στο ΚΤΕΛ, να παίρνεις πεντάλεπτα power naps αλλά κυρίως θα μάθεις την τέχνη του να κοιμάσαι όρθιος χωρίς να πέφτεις.

13) Ετοιμάσου στο κέντρο να δεις τις χειρότερες τουαλέτες στη ζωή σου.

the-worst-toilet
The worst toilet in Scotland… is the best toilet in Greek Army.

14) Στη πρώτη σου έξοδο, όλα θα σου φανούν πιο ωραία. Ο ήλιος πιο φωτεινός. Οι κοπέλες πιο όμορφες. Η γεύση του, καμένου, φρέντο, η πιο απολαυστική. Το σουβλάκι, το πιο γευστικό. Και οι τουαλέτες της καφετέριας, οι καλύτερες που έχεις πάει.

15) Η επιλοχίας, που όταν μπήκες δεν της έδωσες καμία σημασία, μετά από δέκα μέρες θα σου φαίνεται μοντέλο της Victoria Secret.

16) Ο κολλητός μου, με είχε πρήξει να πάρω πάτους για τα άρβυλα. Γέλαγα με την επιμονή του. Μόλις ήρθαν οι πρώτες σκοπιές, μου κόπηκε το γελio.

17) Πήγαινε πάρε λαστιχένια κορδόνια για τα άρβυλα. Και θα μου πεις, τι να τα κάνω τα λαστιχένια κορδόνια; Όταν ξυπνάς το βράδυ, και τα πέντε λεπτά είναι σημαντικά, θέλεις να κερδίσεις χρόνο. Δεν φαντάζεσαι πόση ώρα χρειάζεται να δέσεις τα άρβυλα το βράδυ, για να πας σκοπιά. Πραγματικά δεν έχεις ιδέα.

18) Μόλις φύγεις από το κέντρο και πάρεις την πρώτη άδεια, πάρε το χιτώνιο μαζί σου και ράψε τρία velcro, αντί για κουμπιά. Θα με θυμηθείς.

19) Μην γαμάς την σειρά σου. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι σκοπιές, οι περιπολίες και γενικά οι υπηρεσίες. Αλλά το να πηγαίνεις στα ιατρεία κάθε λίγο και λιγάκι—χωρίς λόγο—και να τρως από κάποιον την έξοδο είναι μεγάλη μαλακία. Μην κάνεις πράγματα που δεν σου αρέσει να σου κάνουν.

20) Από την άλλη καλό είναι μερικές φορές να καβατζώνεσαι. Ναι στο στρατό δεν ισχύει το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Τουλάχιστον όχι πριν τον πόλεμο.

21) Στην πρώτες βολές πρόσεχε πως θα στοχεύσεις. Αν έχεις το όπλο πολύ κοντά στο μάγουλο σου, θα σου έρθει στο κεφάλι.

22) Να ξυρίζεσαι το βράδυ και όχι το πρωί.

23) Ο στρατός είναι μια μία μικρογραφία της κοινωνίας. Εκεί θα συναντήσεις τους πάντες. Και θα συναντήσεις και κάποιον γραφικό επιλοχία που θα σου πει ακριβώς αυτό που μόλις τώρα διάβασες.

24) ΚΨΜ, ΑΣΔΥΣ, ΑΥΔΜ, ΑΣΔΕΝ, ΔΒ, ΠΒ, ΚΕΝ, ΛΥΒ, ΚΕΠΒ, ΓΤΠ!

25) Στο κέντρο, κάποια στιγμή, θα έρθει κάποιος, για να σας πουλήσει εγχειρίδιο επιβίωσης SAS στην προνομιακή τιμή των 30€

26) Στο κέντρο όταν θα έχει φακές το ΚΨΜ θα ψήνει σουβλάκια. Οι υπεύθυνοι ΚΨΜ, όπως μπορείς να καταλάβεις, είναι της φιλοσοφίας ότι για κάθε εμπόδιο υπάρχει και μία ευκαιρία.

27) Γενικά στο στρατό θα είσαι υποψήφιος πελάτης. Στη μονάδα μου, ένας υπολοχαγός είχε μαζέψει φαντάρους για να τους πουλήσει κάτι τουριστικά προγράμματα3. Σε όλο αυτό είχαν μπει και άλλοι στρατιωτικοί αλλά επειδή ήταν από τους τελευταίους της πυραμίδας αναγκάστηκε να απευθυνθεί στους φαντάρους.

28) Στη μονάδα—γιατί στο κέντρο δεν θα έχεις χρόνο—εξοπλίσου με βιβλία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις την ώρα σου. Αντί να βγαίνεις όλη την ώρα σε εξόδους και να χαλάς ένα σωρό λεφτά, άρχισε το διάβασμα.

29) Ναι, ο στρατός είναι παράλογος και για να βρεις λογική πρέπει να γίνεις και εσύ λίγο παράλογος.

monty python
Ας κάνουμε λίγο τα άλογα…

30) Μετά το φαγητό να σκουπίζεις το πιάτο σου και να μην αφήνεις τα υπολείμματα να ξεραίνονται. Όταν έρθει η σειρά σου να καθαρίσεις τα πιάτα, θα καταλάβεις.

31) Οι συζητήσεις με τους άλλους στρατιώτες θα είναι ανάμεσα στο ποδόσφαιρο, στο καλαμάκι-σουβλάκι και στις γυναίκες.

32) Επίσης, στη σκοπιά, ετοιμάσου να ακούσεις ιστορίες για τα γκομενικά του συναδέλφου σου. Στην αρχή δεν θα έχεις θέμα γιατί περνάει η ώρα. Κάπου, στην πέμπτη σκοπιά θα σκέφτεσαι ότι η πρώην σου δεν ήταν τόσο γκρινιάρα.

33) Τον πρώτο καιρό θα έχεις χαμηλή λίμπιντο. Όχι, δεν σας βάζουν κάτι στο φαγητό, ούτε φταίνε τα εμβόλια.

34) Οι πιο καβατζωμένοι με σειρά προτεραιότητας: βύσματα < μάγειρες < ψυχολόγοι < γιατροί-νοσηλευτές < λογιστές < πληροφορικάριοι < οικοδόμοι-ηλεκτρολόγοι-υδραυλικοί < βύσματα από τα lidl < εσύ.

35) Αν καπνίζεις, πριν μπεις στο κέντρο, πάρε μαζί σου τέσσερις με πέντε καπνούς μαζί με άπειρα χαρτάκια και φιλτράκια. Στο ΚΨΜ εκτός από μεγάλες ουρές συνήθως δεν θα έχει τη μάρκα που καπνίζεις. Επίσης αν σκέφτεσαι να το κόψεις λίγο πριν μπεις καλύτερα να το σκεφτείς ξανά4.

36) Όπως μου είχε πει ένας παλιός, όταν έφτασα στην μονάδα και μας έκανε περιήγηση στη σκοπιά που ήταν υπεύθυνος ο λόχος μας:

«Εδώ μάγκες, κάθε φορά που θα έρχεστε για σκοπιά, θα παίζετε σε ταινία όλα σας τα λάθη».

Μεγάλη αλήθεια.

37) Κλισέ και χιλιοειπωμένο αλλά ισχύει: στο στρατό οι μέρες περνάνε νεράκι, οι ώρες δεν περνάνε με τίποτα.

38) Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί θεωρείται το Γερμανικό νούμερο το χειρότερο. Ναι, από την μία σου κόβει τον ύπνο στη μέση αλλά τουλάχιστον προλαβαίνεις να κοιμηθείς ένα δίωρο για να συνεχίσεις την μέρα σου, ενώ στο τέταρτο νούμερο, πας σερί.

39) Οι περισσότεροι για να βγάλουν την βραδινή σκοπιά πίνουν energy drinks. Αλλά επειδή το βράδυ το ΚΨΜ είναι κλειστό και δεν έχουν φαγητό, ξεκινάνε οι στομαχόπονοι. Να έχεις μαζί σου κρακεράκια και κρουασάν για παν ενδεχόμενο.

40) Πριν μπεις μέσα μάθε τα βασικά για το στρατό. Βαθμούς, λόχους κλπ.

41) Ανάμεσα σε Κύπρο, νησί και Έβρο, αν έχεις ένδειξη για Κύπρο, μην μπεις στην διαδικασία να αποφύγεις την Κύπρο. Πήγαινε με κλειστά τα μάτια.

42) Αν υπηρετήσεις παραμεθόριο τον τελευταίο μήνα θα πάρεις μετάθεση κοντά στη πόλη σου ή στην πόλη σου. Μην χαίρεσαι. Θα σε βλέπουν όλοι σαν λουκούμι, που είναι έτοιμο να κάνεις τις υπηρεσίες τους. Αν σου έχουν μείνει μέρες άδειας ή έχεις μαζέψει τιμητικές κράτησε τις για το τέλος.

43) Αν μπορείς να γλιτώσεις κλαδέματα, καθαρισμό χόρτων και άλλα τέτοια ωραία τότε κάντο. Βασικά όταν ακούς χόρτα, τρέξε.

44) Όταν αρχίζεις και παλιώνεις θα περιμένεις τις νέες σειρές για να σου κάνουν τα νούμερα. Αλλά φίλε μου ο «νέος» δεν είναι δούλος σου, ούτε μαλάκας σου. Όχι, δεν πάλιωσες. Να σέβεσαι τις νέες σειρές ακόμα και αν οι προηγούμενες σειρές ήταν για τον πούτσο. Κάποιους από αυτούς θα του δεις έξω, μην γίνεσαι μαλάκας.

45) Έχε το νου σου. Ο στρατός δεν διαφέρει από την ελληνική γραφειοκρατία. Αν για παράδειγμα έχεις δηλώσει ότι έχεις πτυχίο και δεν το επισυνάψεις όταν παρουσιάζεσαι, έχει φυλακή, δηλαδή παράβολο, δηλαδή λεφτά. Και, συνήθως, αυτά στα λένε λίγο πριν απολυθείς. 

46) Απόλαυσε το!


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Επίσης υπάρχουν και οι κλασικοί, που πριν την πέσετε για ύπνο, σου αναλύουν την στρατηγική τους για το πως θα πάρουν το τρελόχαρτο.
  2. Όποιος δεν ρισκάρει όμως…
  3. Πυραμίδα. Πουλούσες τουριστικά προγράμματα και έπαιρνες ποσοστό.
  4. Είχα κόψει το τσιγάρο, πέντε μήνες πριν παρουσιαστώ. Όπως μπορείς να καταλάβεις, επέστρεψα στις παλιές μου συνήθειες.