Πριν κάποια χρόνια, το 2008, επέστρεφα από μία εκδρομή—Κυριακή μεσημέρι. Μέτα από μία κουραστική μέρα, μία ταινία ήταν ότι έπρεπε για να κλείσει η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι άνοιξα τον υπολογιστή για να κατεβάσω κάποια. Δεν θυμάμαι την ταινία αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν άρχισα να ψάχνω ελληνικούς υπότιτλους η πρώτη σελίδα που μπήκα είχε πέσει. Το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι έπεσαν οι servers. Οπότε συνέχισα το ψάξιμο. Στην δεύτερη σελίδα, που επισκέφθηκα, μου εμφανίστηκε μήνυμα ότι αναστέλλουν την λειτουργία του. Αναρωτιόμουν τι στο διάολο έχει γίνει; Αφού δεν μπορούσα να βρω καμία σελίδα ανοιχτή μπήκα στο GreekTvSubs, που είχε υπότιτλους μόνο για τηλεοπτικές σειρές. Στην οθόνη μου εμφανίστηκε η ανακοίνωση που είχαν βγάλει οι διαχειριστές:

«Δεν έχουμε καλά νέα και δυστυχώς η πρωταπριλιά απέχει πολύ ακόμα. Μακάρι να μη γράφαμε ποτέ μας αυτήν την ανακοίνωση. Οι υπότιτλοι θα κλείσουν δυστυχώς. Προέκυψε νομικό θέμα το όποιο οφείλουμε να διερευνήσουμε. Το forum και το site θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς υπότιτλους

Προς το παρόν δεν θα μπούμε σε καμία λεπτομέρεια και παρακαλούμε μην ανακινήσετε το θέμα σε άλλο thread. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά όταν παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του GreekTVsubS.


Ευχαριστούμε για την υποστήρι
ξη».

Κατέφυγα σε όλα τις ειδησεογραφικές σελίδες για να καταλάβω τι ακριβώς είχε γίνει. Ήταν επίσημο: η ΕΠΟΕ1 προειδοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά, αν δεν κατεβάσουν τους υπότιτλους—αφού η μετάφραση των ταινιών είναι παράνομη—και οι διαχειριστές των ιστοσελίδων, λογικό και επόμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κατέβασαν ρολά.

Τις επόμενες εβδομάδες τα πράγματα ήταν λίγο περίεργα. Κάποιοι μεταφραστές είχαν ανοίξει σελίδες στο Blogspot μόνο γ΄αυτή τη δουλεία και γενικά επικρατούσε ένα χάος.

Εν τέλη άρχισαν να ανεβάζουν τους υπότιτλους σε ξένες ιστοσελίδες.

Μετά από μήνες, επανήλθαμε στη φυσιολογική ροή.

Από τότε—11 χρόνια μετά—έχουν αλλάξει πολλά. Τα δίκτυα έχουν γίνει πολύ γρήγορα. Ο Έλληνας έχει σταματήσει να κατεβάζει (και να πηγαίνει στα βιντοκλαμπ) και βλέπει ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μέσω streaming. Ο ΟΤΕ μπήκε στο παιχνίδι της συνδρομητικής τηλεόρασης και έσπασε το μονοπώλιο της NOVA. Μπορείς να βλέπεις ο,τι θέλεις, ό,τι ώρα θέλεις. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε το Netflix, στην Ελλάδα, που τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί τις δικές του σειρές απειλώντας τους πάντες και τα πάντα.

Κάπου εκεί έρχεται η ΕΔΠΠΙ2, που αποφάσισε, στις 6 Νοεμβρίου, να γιορτάσει την ίδρυση της βγάζοντας την απόφαση να κλείσουν 38 ιστοσελίδες που έχουν ταινίες, σειρές και υπότιτλους και ό,τι σχετίζεται με περιεχόμενο που έχει πνευματικά δικαιώματα. Αλλά με μία διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ιστορία του 2008: αντί να κυνηγήσουν και να κλείσουν τις ιστοσελίδες έδωσαν εντολή στους internet providers να βάλουν κόφτη σ’ αυτές. Αν δεν υπήρχε συμμόρφωση τότε θα είχαν πρόστιμα 850€ για κάθε μία μέρα που θα παραβίαζαν την απόφαση.

Με τη σειρά τους οι πάροχοι υπάκουσαν και πλέον βλέπουμε αυτό το ωραίο μήνυμα κάθε φόρα που μπαίνουμε σε κάθε μία από τις 38 ιστοσελίδες:

Απαγόρευση σε ιστοσελίδες

Μοιάζει να είναι το ίδια ιστορία με το 2008, αλλά είναι;

Θα έλεγα, πως όχι.

Net Neaurily

Το Net Neutrality—για μας τους βλάχους, διαδικτυακή ουδετερότητα—είναι μία άτυπη συμφωνία που έχουν κάνει οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύων και ο οποιοσδήποτε εμπλέκεται με το διαδίκτυο, να συμπεριφέρεται σε όλους τους χρήστες με τον ίδιο τρόπο χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Ως εκ τούτου όλοι οι χρήστες βλέπουν το ίδιο περιεχόμενο χωρίς να τους χρεώνουν περισσότερο ή λιγότερο, χωρίς να τους εμφανίζουν ή κρύβουν συγκεκριμένες σελίδες. Χωρίς να επηρεάζονται από κυβερνήσεις ή οργανώσεις.

Μπορεί να έχει έρθει στα αυτιά σου, τα τελευταία χρόνια, με το νομοσχέδιο που προσπάθησαν να περάσουν οι Αμερικάνοι. Σαν όρος έκανε την πρωτοεμφάνιση του στις αρχές του 2000, στην Αμερική, όταν κάποιο χρήστες που χρησιμοποιούσαν VPN έφαγαν ban από τους ISP τους. Όπως επίσης πολλοί χρήστες κατηγορούσαν κάποιους ISP ότι έβαζαν κόφτες στη σύνδεση χρηστών που κατέβαζαν αρχεία μέσω BitTorrent.

Σ’ ένα κόσμο χωρίς Net Neutrality οι πάροχοι θα πρόσφερουν το περιεχόμενο με τον τρόπο που θέλουν και αναλόγως τις συμφωνίες που θα έκαναν με άλλες εταιρείες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Verizon (από τους πιο δημοφιλής παρόχους στην Αμερική) να προωθεί το CNN και να κόβει το New York Times. Με άλλα λόγια η φιλοσοφία της τηλεόρασης στο διαδίκτυο.

Κι’ αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να γίνει στο μέλλον.

Τι σχέση έχει το net neaurlity με την Ελλάδα

Μεγάλη.

Όπως έγραψα πιο πάνω, στις 6 Νοεμβρίου έγινε πράξη η απόφαση να απαγορευτούν, στην Ελλάδα, συγκεκριμένες σελίδες που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Η επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στους providers απειλώντας τους ότι αν δεν συμμορφωθούν θα πληρώνουν ημερήσιο πρόστιμο.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις—αν δεν το γνωρίζεις ήδη—είναι ότι, μέχρι στιγμής, μπορείς να προσπελάσεις τα φίλτρα των παροχων αλλάζοντας τους DNS servers στον υπολογιστή σου.

Η απάντηση αρκετών χρηστών σε όλη αυτή την ιστορία ήταν:

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν, άλλαξε τους DNS servers και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο».


Το πρόβλημα μου δεν είναι πως θα συνεχίσω να κατεβάζω ταινίες, σειρές ή μουσική. Υπάρχουν τρόποι: αλλαγή των DNS servers, αγορά VPN, usenet ή το TOR. Το θέμα μου είναι ότι δεν βλέπουμε τα πραγματικά προβλήματα, που για μένα, αυτή τη στιγμή, είναι δύο:

  1. Θεωρούμε φυσιολογικό αυτό που έγινε—δεν είναι και θα εξηγήσω παρακάτω.
  2. Θεωρούμε ότι θα βγουν άλλες ιστοσελίδες. Που θα βγουν αλλά αυτό είναι και το point μου. Περιμένουμε, πάντα, από τους άλλους να βγάλουν το φίδι την τρύπα.

Πέρα από τις ελληνικές ιστοσελίδες έκοψαν και ξένες όπως το 1377x που είχε torrents και όχι streaming βίντεο (όπως οι περισσότερες ελληνικές σελίδες). Όλες αυτές οι ιστοσελίδες, δεν είχαν και δεν έχουν στους servers τους το υλικό (ταινίες, σειρές) αλλά μόνο τα links. Είναι οι μεσάζοντες.

Εδώ είναι όλο το ζουμί. Στο 1377x, μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι παράνομο αλλά έχει και υλικό που είναι νόμιμο. Όπως για παράδειγμα μία διανομή Linux ή ένα μουσικό άλμπουμ από κάποιον ανερχόμενο καλλιτέχνη που αποφάσισε να διακινήσει το άλμπουμ του μέσω torrent. Και επειδή παίζουμε το παιχνίδι του παραλόγου: το περιεχόμενο του 1377x είναι ξένο. Δεν θα βρεις ελληνικές σειρές ή ελληνική μουσική. Αν το Netflix, το ABC ή η Amazon δεν κινούνται νομικά εναντίον τους τότε τι τον νοιάζει τον ΟΠΙ;

Για να συνεχίσω τον «παραλογισμό» μου: το να κόβεις το 1377x είναι σαν να κόβεις το YouTube. Γιατί και το YouTube έχει παράνομο περιεχόμενο—ελληνικό—από ταινίες και σειρές μέχρι ολόκληρα μουσικά άλμπουμ. Γιατί δεν αποφάσισαν να βάλουν κόφτη στο YouTube;

α) Φυσικά το να βάλεις κόφτη στο YouTube μπορεί να ρίξει…κυβερνήσεις.

β) Το YouTube δεν τους κάνει ζημιά.

Στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται να σταματήσουν την πειρατεία.

Αυτό που ήθελαν, με αυτή την κίνηση, είναι να κάνουν την ζωή των χρηστών αρκετά δύσκολη ώστε να σταματήσουν ασχολούνται και να πάρουν μία συνδρομή για να μην ταλαιπωρούνται.

Τώρα ο μέσος χρήστης θα σκέφτεται:

«Δεν γαμίεται, από το να παιδεύομαι, θα πάρω μία συνδρομή στο Netflix ή σε κάποιον άλλον πάροχο».

Πειρατικό Υλικό

Έχω κατεβάσει πολλά gigabytes στη ζωή μου. Πολλά. Σκληρούς δίσκους. Μουσική, σειρές, βιβλία, ταινίες και αρκετό πορνό3.

Δεν το έκανα ιδεολογικά αλλά επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να τα αγοράσω όλα αυτά. Όταν είχα την οικονομική δυνατότητα αγόραζα ότι θεωρούσα ότι άξιζε. Έχω αγοράσει προγράμματα, μουσικά άλμπουμ, μεμονωμένα μουσικά κομμάτια και άπειρα βιβλία.

Μερικοί λόγοι που κατέβαζα υλικό αντί να το αγοράζω:

  • Οικονομικοί λόγοι. Και να ήθελα δεν μπορούσα να διαθέσω τόσα χρήματα για να τα αγοράσω.
  • Υπήρχε υλικό που δεν μπορούσες να βρεις στην Ελλάδα. Δεν ήταν ιδανικές οι συνθήκες όπως τώρα. Για να δεις σειρές έπρεπε να περιμένεις να έρθουν σε DVD—όταν το αποφάσιζαν οι διανομείς. Επίσης δεν υπήρχε τρόπος να δεις τις σειρές που παιζόντουσαν την ίδια περίοδο στην Αμερική (δες Lost).
  • Εναλλακτικές ταινίες, δεν μπορούσες να τις βρεις στο βιντεοκλάμπ της γειτονίας σου. Μόνο σε κάτι «τρελούς» ιδιοκτήτες που την έψαχναν ή στις μεγάλες αλυσίδες.
  • Πολλά προγράμματα έπρεπε να τα αγοράσεις μόνο μέσω πιστωτικής (είπαμε άλλες εποχές).

Οπότε προσωπικά δεν έβρισκα δικαιολογίες του τύπου το περιεχόμενο πρέπει να είναι ελεύθερο σε όλους. Αν και είμαι αυτής της άποψης, καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι που παράγουν όλα αυτό το περιεχόμενο, κάπως πρέπει να ζήσουν. Οι ταινίες, για παράδειγμα, δεν απαρτίζονται μόνο από τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς αλλά από δεκάδες-εκατοντάδες συντελεστές που βγάζουν το μεροκάματο τους.

Ενώ κατανοώ ότι πρέπει να βγάλουν το ψωμί τους, πρέπει να ομολογήσω, ότι αν δεν υπήρχε η πειρατεία δεν θα τα αγόραζα όλα αυτά. Όχι γιατί δεν θα ήθελα να τους πληρώσω αλλά γιατί δεν θα είχα την οικονομική δυνατότητα και θα ήμουν πολύ επιλεκτικός. Τόσο απλά.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Υπάρχει το YouTube που μπορείς να το συνδυάσεις με το Spotify για ν΄ακούς μουσική, υπάρχει το Netflix για ταινίες και σειρές. Όλα αυτά με μία μικρή μηνιαία συνδρομή. Βέβαια μικρός είναι και ο μισθός του Έλληνα—συζήτηση για άλλη φορά.

Το πρόβλημα μου εδώ δεν είναι τι θα κάνω τώρα που δεν έχω πρόσβαση σε όλες αυτές τις ιστοσελίδες και πρέπει να πληρώσω για να έχω στην διάθεση μου το περιεχόμενο. Το πρόβλημα μου είναι ο τρόπος που έγινε και το τι μπορεί ν’ ακολουθήσει στο μέλλον. Γιατί αν μία επιτροπή κατάφερε σχετικά εύκολα να βγάλει εντολή και να δώσει τελεσίγραφο στους παρόχους απειλώντας τους με ημερήσιο πρόστιμο αν δεν συμμορφωθούν, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει.

Γιατί στο μέλλον μία άλλη επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να βάλει κόφτη σε συγκεκριμένες διαδικτυακές εφαρμογές γιατί έρχονται σε σύγκρουση με τις εγχώριες ελληνικές. Ή μπορεί ν’ αποφασίσουν να κόψουν μπλογκς και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με πρόσχημα τα Fake News ώστε να ελέγχουν της πληροφορίες που διακινούνται.

Τι θα κάνουμε τότε; Θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το TOR λες και είμαστε στην Κίνα;

Αν θέλουμε ένα διαδίκτυο ελεύθερο—με τα μειονεκτήματα του—πρέπει ν’ αποτρέψουμε τέτοιες κινήσεις.

Κι η ατάκα «άλλαξε τους DNS servers και μην σκας», δεν είναι η λύση αλλά το ίδιο το πρόβλημα.

Ίσως, αυτή τη φορά, πρέπει να νοιαστούμε.


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων.
  2. ‘Η αλλιώς Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, μέλος της ΟΠΙ. Μην με ρωτάς πολλά, πρώτη φορά την άκουσα κι’ εγώ!
  3. Δεν υπήρχε πάντα το Pornhub φίλε μου.