Η Αμερική Του Trump

Στις αμερικάνικες εκλογές του 2017 ο κόσμος τρελάθηκε. Ο Donald Trump ήταν ο μεγάλος νικητής των Αμερικάνικών προεδρικών εκλογών. Οι περισσότεροι αναλυτές και στατιστικολόγοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους1.

Δεν είχα πρόβλημα με τον Donald Trump, όπως δεν έχω και τώρα. Το να διαλέγω ανάμεσα σε Hillary και Trump είναι σαν να διαλέγω ανάμεσα σε φακές και ρεβίθια.

Όλη η showbiz, από ηθοποιούς και μουσικούς μέχρι αθλητές, ξεσηκώθηκε εναντίον του και μερικοί μάλιστα έκαναν μεγάλες δηλώσεις.

Αναρωτιέμαι, τι διαφορετικό είχαν οι προηγούμενοι πρόεδροι σε σχέση με τον Trump;

Να θυμηθούμε τον Ronald Reagan ή τον Bill Clinton;

Ή μήπως ξεχνάμε τον George Bush που εκλέχθηκε δύο φορές Πρόεδρος.

Θες να μιλήσουμε για τον Obama που θεωρείται από τους καλύτερους προέδρους που πέρασαν από τον Λευκό οίκο;

Στις δύο θητείες του Obama:

 • Ανέβηκε το αμερικάνικο χρέος2.
 • Δεν έκανε τίποτα για την οπλοκατοχή.
 • Δημιούργησε το obamacare αλλά πρακτικά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα.

Ήταν ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ; Όχι. Ήταν ο καλύτερος; Σίγουρα όχι.

Ο μόνος λόγος που θα μείνει στην ιστορία είναι γιατί ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος. Αλλά για να είμαστε πιο πρακτικοί, αν ο Obama είχε κάνει δουλεία, σαν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τότε ο αμερικάνικος λαός δεν θα έφτανε στο σημείο να ψηφίσει ανάμεσα σε Hillary και Trump.

Γιατί βγήκε ο Trump

 1. Τον πολεμούσαν όλοι. Όχι μόνο οι δημοκρατικοί αλλά είχε θέματα και με τους ρεμπουπλικάνους. Ο καλλιτεχνικός κόσμος στράφηκε εναντίον του σε κάθε ευκαιρία. Αυτό όμως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα3.
 2. Διέλυσε την Clinton.Τα email που διέρρευσαν ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η Clinton δεν έμπνεε εμπιστοσύνη και δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τον Trump. Εκ των υστέρων πολλοί θεώρησαν ότι αν στην θέση της ήταν ο Bernie Sanders τότε ο Trump δεν θα ήταν πρόσεδρος των ΗΠΑ σήμερα.
 3. Είναι κατά του συστήματος.Όλες του οι απόψεις για το πως βλέπει τα πράγματα εξόργισε πολλούς. Από την άλλη, υπήρχαν άνθρωποι, θυμωμένοι, που είδαν στο πρόσωπο του τον “επαναστάτη” που θα τα βάλει με  το σύστημα.
 4. Έχει δουλέψει. Ο λαός πάντα προτιμάει ανθρώπους που έχουν λερώσει τα χέρια τους σε σχέση με τους θεωρητικούς. Πολλοί έχουν συνδέσει το όνομα του trump με το χρήμα και την επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι έχει φτιάξει ένα φοβερό brand name αλλά πάνω σε ψέμματα. Ο Trump είναι πολύ καλός επικοινωνιακά αλλά πολύ κακός επιχειρηματίας.
trump

Οπότε το αποτέλεσμα ήταν ο Donald Trump να κερδίσει τις αμερικάνικες εκλογές. Και θεωρήσαμε ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου.

Αλλά για να είμαστε ουσιαστικοί: ποια είναι η διαφορά μεταξύ Trump, Clinton και Bush. Ότι οι τελευταίοι ήταν politically correct; Στις πράξεις τους έχουν καμία διαφορά;

Δεν είχαν και δεν έχουν.

Γιατί o Trump μπορεί να αλλοιώνει την αλήθεια, μπορεί να λέει οποιαδήποτε σεξιστική μαλακία για να κερδίσει την προσοχή αλλά πρακτικά δεν μπορεί ν’ αλλάξει την αμερικάνικη πολιτική ατζέντα. Η εξωτερική και εσωτερική αμερικάνικη πολιτική είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει μ’ έναν πρόεδρο. Κάθε υποψήφιος πρόεδρος αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη γραμμή.

Οπότε στην πράξη η Hillary Clinton με τον Donalt Trump δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά4.

Το πραγματικό πρόβλημα

Στις εκλογές για την προεδρία των δημοκρατικών είχαμε δύο υποψήφιους: τον Bernie Sanders και την Hillary Clinton που ήταν η νικήτρια. Δεν ξέρω πως θα εξελισσόταν η ιστορία αν είχε βγει ο Sanders αντί για την Hillary. Ίσως τελικά κατάφερνε να κερδίσει τον Trump.

Συμπαθώ τον Bernie Sanders αλλά οι λύσεις του ήταν γενικές και όχι ειδικές.

Στο Reddit κάποιος χρήστης ρώτησε τον Sanders ποια είναι η άποψη του για την Τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοματοποιημένα συστήματα.

Ο Bernie Sanders, μεταξύ άλλων, θα απαντήσει5:

“Our infrastructure is crumbling and we can create millions of decent-paying jobs rebuilding our roads, bridges, rail system, airports, levees, dams, etc.”

Είμαι ο τελευταίος που μπορώ να κάνω σοβαρή ανάλυση. Αλλά έχω κάποιες απορίες, όπως αυτή η ατάκα που μου έκανε εντύπωση:

Να ξανα-φτιάξουμε δρόμους και γέφυρες.

Ας σκεφτούμε ότι οι πρώτες δουλειές που θα εξαφανιστούν στο μέλλον είναι οι οδηγοί ταξί. Έχουμε λοιπόν έναν ταρίφα στον Νέα Υόρκη που χάνει την δουλειά του. Η λύση είναι να χτίσουμε γέφυρες; Που; Στην Νέα Υόρκη, δίπλα από το άγαλμα της ελευθερίας; Ας πούμε λοιπόν ότι σε κάποια περιοχή στο Τέξας χρειάζεται να ξανά-φτιάξουμε τις γέφυρες. Θα μεταφέρουμε τον οδηγό ταξί από την Νέα Υόρκη στο Τέξας να χτίσει γέφυρες; Και ας πούμε ότι συμφωνεί να αφήσει την οικογένεια του και να πάει για δουλεία σε άλλη πολιτεία, χιλιόμετρα μακριά.

Με τι τεχνική κατάρτιση; Με τι γνώσεις;

Και που θα βρεθούν τα λεφτά γι’ αυτές τις γέφυρες και τους δρόμους;

Λαϊκίζω και ξέρω ότι οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι ποτέ απλές.

Δεν είναι ότι δεν συμφωνώ με τον Bernie Sanders για τα προβλήματα που θέτει. Είναι ότι δεν με καλύπτουν οι λύσεις του. Όπως δεν κάλυψαν και τους δημοκρατικούς.

Και αυτό είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Κανένας, είτε στην Ευρώπη είτε στην Αμερική, δεν έχει λύσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Από κανέναν πολιτικό χώρο.

Κάνουμε πλάκα ότι σε λίγα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές. Δεν ξέρω πότε θα έρθει εκείνη η ώρα, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα έχουν ήδη έρθει. Αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα που θα αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος από επαγγελματίες οδηγούς. Bots που θα αντικαταστήσουν το support στις επιχειρήσεις.

Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι το 2035 θα έχουν εξαφανιστεί παγκοσμίως από 400,000,000 μέχρι 800,000,000 και θα έχουν δημιουργηθεί 555,000,000 μέχρι 890,000,000 νέες θέσεις εργασίας6.

Οπότε, όπως πάντα, παλιές δουλειές θα χαθούν και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι δουλείες όμως που θα χαθούν είναι δουλείες ρουτίνας που δεν χρειάζονται κατάρτιση.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν χρειάζονται γνώσεις. Οπότε θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πολλές θέσεις εργασίας άλλα να μην μπορούν καλυφθούν.

Μπορεί στο μέλλον να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά το θέμα είναι τι δουλειές και για ποιον.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στην Αμερική είναι ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας—στον τεχνολογικό τομέα—που δεν μπορούν να καλυφθούν7. Γι’ αυτό το λόγο οι αμερικάνικες επιχειρήσεις αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό.

Αυτός επίσης είναι ένας από τους λόγους που βγήκε ο Trump.

Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο.

Ποιο κόμμα, παράταξη, ομάδα, έχει κάνει σοβαρή προσέγγιση του προβλήματος ώστε να δώσει λύσεις;

Κανένας.

Προσπαθούμε να λύσουμε σύγχρονα προβλήματα, που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, με παλιές μεθόδους.

Το σύστημα έχει αρχίσει να καταρρέει εδώ και δεκαετίες8. Η ουσία είναι αν έχουμε λύσεις, γιατί με μπαλώματα δεν θα φτάσουμε μακριά.

Οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις βοηθάνε αλλά χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα πράγματα δεν μπορούν ν’ αλλάξουν.

Η νίκη του Tramp δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα αλλά το αποτέλεσμα μια μακράς κακής πολιτικής, που τώρα εμφανίζεται, και ενός συστήματος, που ξέρει να επιβιώνει, αλλά βρίσκεται σε καθοδική πορεία.


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

 1. Δεν ξέρω αν στήριζαν τα αποτελέσματα τους σε λάθος μοντέλα ή αν μας έδειχναν τα αποτελέσματα που ήθελαν.
 2. Βέβαια υπάρχει και η πλευρά που υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται ο Obama για το χρέος
 3. Δες το ελληνικό δημοψήφισμα το 2015. Αν τα μέσα δεν ήταν τόσο αντίθετα με το “Όχι” η διαφορά δεν θα ήταν τόσο μεγάλη.
 4. Αν και είμαι η μειοψηφία, θεωρώ ότι η Hillary θα ήταν χειρότερη πρόεδρος από τον Trump με πιο επιθετική πολιτική. Το πως διαχειρίστηκε το θέμα με το ISIS, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, λέει πολλά.
 5. Sanders, B. (2015).  “I am Senator Bernie Sanders, Democratic candidate for President of the United States — AMA”.
 6. Winick, Erin.(2018). “Every Study We Could Find on What Automation Will Do to Jobs, in One Chart.”
 7. Αυτό συμβαίνει και για άλλους λόγους όπως ότι οι νέοι αρνούνται να δουλέψουν σε κλασσικές δουλείες γραφείου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αμερικάνικες εταιρείες δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό. Varas. J. (2017). We have millions of open jobs, so where are the people to fill them?. The Hill.
 8. Η παρακμή του καπιταλιστικού συστήματος έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα και καταλαβαίνουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.