Πριν λίγες μέρες ένας φοιτητής ασέλγησε, στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, εις βάρος μία κοπέλας. Στην εκπομπή του Λιάγκα ανέφεραν το θέμα και τότε στο πάνελ επικράτησε ένας χαβαλές, διακωμωδώντας το θέμα. Λες και ήταν στο γυμνάσιο και ο καθηγητής ανέφερε το σεξ και τότε όλοι άρχισαν να γελάνε. Αυτή η σκηνή, δικαιολογημένα, δεν άρεσε και ο κόσμος καταδίκασε τους παρουσιαστές για την απρέπεια τους.

Δεν γράφω για θέματα επικαιρότητας στην ιστοσελίδα γιατί υπέρ αναλύονται τόσο πολύ, που δεν έχει νόημα. Εξάλλου σε λίγους μήνες κανείς δεν θα μιλάει γι΄ αυτό. Το ξέρω το παραμύθι, το έχω ξαναδεί. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Λιάγκας βρίσκεται στο επίκεντρο για κάτι που είπε ή έκανα και να που είμαστε ξανά εδώ. Και κάτι μου λέει ότι θα ξαναείμαστε.

Το θέμα είναι… το θέμα είναι ότι ο Λιάγκας — και οι περισσότεροι παρουσιαστές και πανελίστες — είναι δεκάχρονα παιδιά. Και το λέω με την κακή έννοια. Έχουν μείνει σε εποχές σχολείου. Όταν έχεις μείνει τόσο πίσω τότε δεν είσαι θέση να διακρίνεις τα όρια. Πόσο μάλλον τι είναι σεξισμός και τι ρατσισμός.

Όταν ο Λιάγκας δοκίμαζε το ταλέντο του ως παρουσιαστής late night show, είχε καλέσει στην εκπομπή του τον Κωστόπουλο. Προς το τέλος της εκπομπής, μαζί με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, έκαναν εικονικό κάστινγκ σε κοπελίτσες που έβρισκαν στο Instagram. Οι ατάκες που έχουν ακουστεί είναι για να τις βάλεις μετά από ξενύχτι και να ξεράσεις αβίαστα.

Κοπέλα: «Έχω ταλέντο με τα νύχια μου»
Ουγγαρέζος: «Και με τα δόντια σου…»

Και δεν ήταν μόνοι οι ατάκες, ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε.

(Αν αντέχεις να δεις, η βλακεία ξεκινάει από το 1:20:00)

Η ερώτηση μου — γι’ αυτό ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο —  είναι η εξής: είναι τελικά ο Λιάγκας το πρόβλημα;

Μάλλον όχι.

Είναι ο κανόνας και όχι εξαίρεση. Οι περισσότεροι παρουσιαστές είναι στο ίδιο μήκος κύματος αλλά είναι πολύ προσεκτικοί στο τι και στο πως θα το εκφράσουν, για να μην έρθουν κι’ αυτοί στην θέση που είναι τώρα ο Λιάγκας. Ως εκ τούτου η φιλοσοφία του ρατσισμού, του σεξισμού, της μαλακίας και κυρίως η φιλοσοφία του δεν σκέφτομαι, κυριαρχεί στην ελληνική τηλεόραση και όχι μόνο.

Ακόμα και πολλοί celebrities που είναι — στα λόγια — κατά τέτοιων συμπεριφορών στηρίζουν τον Λιάγκα είτε κάνοντας συνεργασίες μαζί του είτε πηγαίνοντας στις εκπομπές του. Η λογική αυτών των ανθρώπων είναι «εφόσον ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα, τότε θα συμμετάσχω σε αυτό, αφού προβάλλομαι». Αυτοί οι άνθρωποι είναι σωστοί, όχι γιατί πραγματικά το πιστεύουν, αλλά γιατί θεωρείται το πρέπον και φοβούνται τον λιθοβολισμό.

Μπορούμε να το πάμε πιο μακριά και να κατηγορήσουμε τους υπεύθυνος των καναλιών. Αυτοί με την σειρά τους θα σου πουν: «φίλε μου δεν είναι δουλειά μου να εξάγω πολιτισμό. Δουλειά μου είναι να φέρνω νούμερα τηλεθέασης». Τηλεθέαση σημαίνει περισσότερες διαφημίσεις, που σημαίνει περισσότερα λεφτά. Δίνω στους τηλεθεατές αυτό που θέλουν.

Μπορούμε να κατηγορήσουμε τους πάντες εκτός από τους εαυτούς μας.

Η Υποκρισία μας

Αυτή την στιγμή από τα πρώτα προγράμματα σε τηλεθέαση είναι το GNTM. Αν το GNTM δεν είναι η έννοια της κατινιάς, των ψεύτικων ρόλων, της κακής αισθητικής, της απρέπειας και της ματαιοδοξίας δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι. Το κιτς στα καλύτερα του. Αν ήταν χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα ήταν κάπως έτσι:

Κι όμως κλεινόμαστε στο σπίτι μας και το χαζεύουμε. Και μετά μπαίνουμε στο Twitter για να κάνουμε χαβαλέ, για να περάσει η ώρα. Αυτή είναι και η λογική του Λιάγκα, αδερφέ μου. Απλά εμείς είμαστε λίγο πιο politically correct. Δεν ξεπερνάμε πολύ τα όρια. Και όταν τα ξεπεράσουν οι άλλοι τους στήνουμε στον τοίχο για να αισθανθούμε καλύτερα με την πάρτη μας. Εμείς είμαστε καλύτεροι, δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό.

Έχουν βγει τώρα όλοι αυτοί οι «λογικοί» αρθρογράφοι στις μεγάλες ιστοσελίδες που λένε το ορθό και καταδικάζουν τον Λιάγκα για τον σεξισμό του και την απρεπή συμπεριφορά του. Μαζί σου αδερφέ μου. Αλλά πες μου κάτι: δεν είναι υποκρισία να διοχετεύεις πάνω σ’ έναν παρουσιαστή όλο το πρόβλημα, όταν κάτω από το άρθρο σου υπάρχει ειδικό section με γυναίκες στο instagram; Δείτε την Τάδε που με το μπούστο της τρελαίνει τον ανδρικό πληθυσμό. Πως η καυτή Ιταλίδα δημοσιογράφος τρέλανε τους οπαδούς με το ντεκολτέ της. Ακριβώς από κάτω τα τελευταία κουτσομπολιά από GNTM και λίγο πιο πέρα clickbaits άρθρα.

Εννοώ, πριν βγούμε να κατηγορήσουμε το διπλανό σπίτι για την ακαταστασία του ας καθαρίσουμε πρώτα το δικό μας.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι τηλεπαρουσιαστές, ούτε τα κανάλια.

Το πρόβλημα είμαστε εμείς.

Δεν βρισκόμαστε στην δεκαετία του ’90 που η μόνη μας επιλογή ήταν η τηλεόραση. Υπάρχει τεράστιο περιεχόμενο πλέον στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά στα social networks ασχολούμαστε με θεματολογία που έρχεται από την ελληνική τηλεόραση. Στο twitter στα trends θα βρεις θέματα από το survivor — πιο παλιά — έως το GNTM αυτή την στιγμή. Αυτό λέει πολλά για την κουλτούρα μας και τις συνήθειες μας.

Έχω να δω χρόνια τηλεόραση αλλά συνεχίζω να μαθαίνω για το τι γίνεται στην τηλεόραση μέσα από το διαδίκτυο. Ειρωνεία;

Υποτίθεται ότι τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο θα μας γλίτωναν απο αυτή την κουλτούρα. Κι όμως η κατινιά να ζει και να βασιλεύει.

Αν δεν θέλαμε τον Λιάγκα, τότε ο Λιάγκας δεν θα υπήρχε στην Ελληνική τηλεόραση. Τόσο απλά. Αν είχαμε απορρίψει αυτή την κουλτούρα τότε κανείς δεν θα ασχολιόταν με αυτά τα θέματα.

Δες στα trends του YouTube τι επικρατεί αυτή την στιγμή1:

  • Πορνό μουσικά βιντεοκλίπ
  • Τι έγινε στο GNTM
  • Επεισόδια μεσημεριανών εκπομπών
  • Στημένες τηλεοπτικές σκηνές
  • Youtubers που σχολιάζουν την τηλεόραση

Το YouTube και το ελληνικό διαδίκτυο έχουν γίνει πλατφόρμα χαβαλέ που όλα τα παίρνουμε στην πλάκα. Βίντεο που είναι πρώτα στα trends, είναι αρκετά σεξιστικά και χυδαία.

Η κουλτούρα της αποβλάκωσης: χαβαλές, κατινιές και μαλακία. Αλλά αυτή την στιγμή αυτό επικρατεί. Ο κόσμος θέλει αυτό που θέλει. That’s life — συνεχίζουμε.

Αλλά μην μου το παίζεις καλός μοναχός ενώ ταυτόχρονα καταναλώνεις οτιδήποτε σου πλασάρουν. Ο κόσμος, οι θεατές, δεν είναι αθώοι, έχουν τις ευθύνες τους.

Ναι, να καταδικάσουμε τις συγκεκριμένες συμπεριφορές, προφανώς. Αλλά αν πραγματικά θέλουμε να τελειώνουμε με αυτή την φιλοσοφία του ηλίθιου χαβαλέ — ηλίθια αστεία που έλεγαν και οι Stereo Nova —  πρέπει να την απορρίψουμε. Πρώτα από όλα από μέσα μας. Πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους και να στρέψουμε τους προβολείς προς τα μέσα μας. Να παραδεχτούμε ότι είμαστε σεξιστές, ρατσιστές, σαδιστές. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, λόγω των κοινωνικών προτύπων. Και να κατανοήσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Αν δεν ξεκινήσουμε με αυτή την πράξη τότε όλες οι συζητήσεις είναι άκυρες.

Σε επίπεδο τηλεόρασης τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Κλείνεις, αδιαφορείς και δεν ασχολείσαι άλλο. Με αυτό τον τρόπο στρέφεις το παιχνίδι εναντίον τους: αν δεν πουλάνε, είναι σαν να μην υπάρχουν.


Newsletter Subscribe
Κάνε εγγραφή στο Newsletter, ώστε να λαμβάνεις τα τελευταία άρθρα άλλα και προτάσεις βιβλίων.
Όχι Spam. Η διεύθυνση email, δεν μοιράζεται με τρίτους και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για το newsletter.

Αναφορές

  1. Το YouTube χρησιμοποιείται από μικρές ηλικίες που δεν έχουν μεγαλώσει με τηλεόραση. Παρόλα αυτά η θεματολογία στα trends είναι εντελώς τηλεοπτική.